Skip to content
Politică

Boștinaru evidențiază straniile coincidențe din dosarul lui Dragnea: Arheologie politică! EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru – vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European – a acordat luni seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat straniile coincidențe din dosarul de la DNA al președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

Europarlamentarul a început prin a face o remarcă acidă cu privire la vechimea presupuselor fapte pe care DNA le cercetează în speța Tel Drum.

Mi se pare că suntem la capitolul «arheologie politică», pentru că s-au făcut săpături și se pun pe tapet presupuse fapte care ar fi avut loc cu mult înainte. Or, știu că scopul primordial al parchetului este acela să ia măsuri de îndată ce informațiile despre un caz au apărut, să pregătească dosarul, să-l ducă-n instanță și să se producă sancționarea vinovatului – asta având și un rol proactiv, pentru că e mult mai bine ca să intervii atunci când presupusa pagubă e mică sau e la începutul procesului presupus infracțional, decât s-o faci după 16 ani de zile. De-asta spun că miroase a arheologie politică, pentru că sunt referiri la evenimente foarte vechi, iar lipsa de activitate a DNA-ului în domeniul acesta pune în discuție însăși responsabilitatea DNA-ului. Dacă ai găsit niște fapte sau ai știut despre ele și nu ai făcut ceva până acum, aceste lucruri pun în discuție însăși esența activității DNA-ului.

Pe de altă parte, rămân la părerea că, la fel cum și în alte ocazii s-au lansat – pe surse și apoi în comunicate oficiale – informații despre presupuse fapte de corupție (unele desființate printr-o hotărâre definitivă de către o instanță), rămân extrem de prudent, pentru că asta ne dovedește de ce și în cazul lui Liviu Dragnea – ca și în oricare alt caz – principiul prezumției de nevinovăție trebuie să fie sfânt, iar epitete de tipul «pușcăriabil» (al lui Băsescu) sau «penal» (al lui Iohannis) ar trebui să fie tratate cu foarte-foarte mare prudență”, a punctat Boștinaru.

Mai mult: Victor Boștinaru a ținut să remarce momentul ales de către DNA pentru detonarea dosarului Teldrum: la scurt timp după intrarea în Parlament a proiectelor de legi ale justiției.

„E foarte greu să nu faci legătura între sosirea pachetului de legi ale justiției la Parlament și începerea activității comisiei speciale, pe de o parte, și dosarul respectiv, pe de altă parte”, a subliniat europarlamentarul.

Totuși, eurodeputatul nu a vrut să insiste asupra subiectului moțiunii de cenzură inițiate de către Partidul Național Liberal, PSD-istul ironizându-i pe PNL-iști.

„Ca să fiu foarte-foarte sec: astăzi, când vorbim, grija mea nu e deloc PNL-ul. PNL-ul probează că e atât de inexistent, atât de lamentabil, încât ne irosim timpul discutând despre subiectul respectiv. Grija mea o reprezintă astăzi România și, de asemenea, cum reușește guvernul acesta să țină lucrurile pe făgaș și să prevină unele dintre greșelile care se pot întoarce atât împotriva partidului, cât și împotriva României. PNL – cum se spune: «despre cineva numai de bine»”, a afirmat politicianul.

Solicitat să precizeze dacă a vrut să spună: „despre morți numai de bine”, Victor Boștinaru a răspuns: „Eu n-am spus: «despre morți», dar am spus: «despre unii oameni sau unele realități – numai de bine». Vreau să fiu pozitiv”.

Confruntat cu faptul că procuroarea DNA care îl anchetează pe Liviu Dragnea (Alexandra Lăncrănjan) este o apropiată a Ralucăi Prună și a Cristinei Guseth, Victor Boștinaru a replicat: „Independența procurorilor nu înseamnă și poziționarea egală față de presupuse fapte, din moment ce unul a dat NUP, iar altul a dispus redeschiderea. Pe de altă parte, o anumită afiliere emoțională, sentimentală poate produce efecte juridice”.

Când i-am amintit că alt procuror DNA din aceeași zonă (Paul Silviu Dumitriu, fost șef al Corpului de control al ministrului Justiției Monica Macovei) i-a dat NUP lui Dragnea în 2009, Boștinaru a zis: „Ce să facem? Trăim într-o țară în care puterea judecătorească și parchetele din România sunt profund și ireversibil marcate de opera demiurgică a doamnei Macovei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *