Skip to content
Politică

Boștinaru își arată îngrijorarea față de Turcia, în Parlamentul European

victorbostinaru.ro

Victor Boștinaru, vicepreședintele grupui S&D pentru politică externă, își arată îngrijorarea față de situația democrației din Turcia, având o serie de declarații pe acest subiect în cadrul Parlamentului European.

În una dintre cele mai recente postări de pe blogul personal, europarlamentarul  analizează deteriorarea standardelor democratice și respectarea libertăților fundamentale din statul turc, dar și relația Turcia și UE.

A fost un an foarte dificil și dramatic pentru Turcia. Lovitura de stat eșuată, războiul sirian care a intrat în al șaselea an, cele trei milioane de refugiați și conflictul din sud-est care continuă. Turcia s-a confruntat cu o serie de atacuri teroriste deosebit de grave și înțeleg că și contextul privind securitatea s-a schimbat atât în Turcia, cât și în vecinătatea Uniunii Europene. Prin urmare, suntem îngrijorați de starea democrației din Turcia și sunt foarte îngrijorat în legătură cu libertățile fundamentale și modul în care organismele media sunt atacate de stat. Arestări în masă ale jurnaliștilor, ale reprezentanților mediului academic, judecători… Cu toții sunt în pericol din cauza politicii lui Erdogan. Raportul nostru subliniază toate aceste lucruri.„, a declarat Boștinaru.

De asemenea, acesta subliniază importanța pe care Uniunea Europeană o are față de cetățenii turci și de societatea civilă care are așteptări de la comunitate, legate de securitate și de apărare a rămășițelor de democrație pe care le mai au.

„Cu toate acestea, angajamentul nostru față de poporul turc rămâne! Societatea civilă din Turcia așteaptă un angajament mai puternic din partea noastră și un sprijin nu numai pentru supraviețuirea lor, uneori chiar fizică, dar și pentru protejarea rămășițelor democrației din Turcia.

Astăzi îi salut pe toți cei care își continuă marșul pentru justiție și democrație, din Ankara spre Istanbul. Nu trebuie să abandonăm Turcia ci trebuie să fim critici atunci când este necesar, dar să avem o abordare de dialog pragmatic și constructiv.

Este un moment în care trebuie să subliniem că Turcia și Uniunea Europeană au interese strategice reciproce și trebuie să-și continue cooperarea în domenii foarte importante: migrația, lupta împotriva terorismului, războiul din Siria și terorismul din Orientul Mijlociu. Turcia poate juca un rol important în toate aceste domenii și astăzi trebuie să punem capăt retoricii care cere stoparea relațiilor cu Turcia.„, este evidențiat pe blogul personal al lui Victor Boștinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *