Skip to content
Politică

Boștinaru le taie entuziasmul secesioniștilor catalani. Legătura cu Centenarul României Mari

lipovanul.ro

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru le taie entuziasmul secesioniștilor catalani și arată legătura dintre pledoaria pentru o Spanie unită și Centenarul României Mari.

Vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European a publicat joi pe blog un articol în care susține că referendumul de duminica trecută din Catalonia „reprezintă probabil cea mai gravă criză cu care s-a confruntat Spania de la revenirea la democrație, dar și una din cele mai serioase amenințări la adresa Uniunii Europene, prin posibilitatea creării unui precedent care are putea afecta, aproape fără excepție, oricare stat al Uniunii și, pe cale de consecință, întregul proiect european”.

În același context, Boștinaru a amintit de luările de poziție din PE ale lui Frans Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene), Gianni Pittella, Guy Verhofstadt și Manfred Weber (liderii grupurilor S&D, ALDE, respectiv PPE), care argumentaseră la unison necesitatea unității Spaniei.

„Sintetic, această poziție înseamnă că:

  • Nicio formă de referendum nu poate fi organizată în afara cadrului constituțional și legal al statului membru;
  • Niciun referendum nu poate pune în discuție integritatea teritorială și unitatea unui stat așa cum sunt ele descrise în constituția statului respectiv, decât în ipoteza unui acord politic între statul respectiv și acea parte a teritoriului posibil subiect al referendumului;
  • Legislația internațională așa cum a fost constituită după cel de al doilea război mondial nu permite organizarea de referendumuri cu scop secesionist, în cazul statelor Uniunii Europene.
  • Organizatorii unui referendum nu pot întreprinde acțiuni unilaterale cu încălcarea cadrului instituțional și legal existent și cu nerespectarea unor hotărâri judecătorești, fără a încălca un principiu fondator al Uniunii Europene, respectiv cel al statului de drept”, a punctat Victor Boștinaru.

În continuare, PSD-istul a arătat de ce problema Spaniei este importantă și pentru politicienii din România, deputatul european făcând trimitere la apropiatul Centenar al Unirii din 1918.

„Sunt convins că românii și, sper că şi elitele conducătoare în țara mea, au urmărit cu atenție aceste dezbateri, pentru că ele ne privesc și pe noi. Dincolo de nevoia ca țara mea să rămână pe mai departe patria tuturor cetățenilor săi, să continue să consolideze sistemul de garantare și protejare a compatrioților aparținând diferitelor comunități etnice, trebuie să ne gândim în permanenţă să procedăm, cu măsură și cu prudenţă, ori de câte ori putem afecta echilibrele fine ale relațiilor interetnice și, în același timp, să consolidăm cadrul legal și instituțional pentru apărarea unității şi integrității teritoriale a României.

Asta nu doar pentru că anul viitor vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, dar și pentru că demonii naționalismului sau ai populist-naționalismului, cum este denumit frecvent în media internaţională fenomenul catalan, pot să ne afecteze pe toți. Vă invit pe toți să urmăriți, cu atenție, aceste discursuri și să nu uitați că ele se referă și la noi”, a mai scris social-democratul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *