Skip to content
Politică

Boștinaru, previziuni explozive despre candidatul coaliției la prezidențiale. Trebuie suspendat Iohannis? EXCLUSIV

lipovanul.ro

Eurodeputatul Victor Boștinaru – vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European – a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat previziuni explozive despre candidatul coaliției PSD-ALDE la alegerile prezidențiale din anul 2019.

Concret: fiindu-i solicitată opinia în legătură cu ipoteza vehiculată de către presă, legată de disensiunile dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu în ceea ce privește candidatul alianeți de guvernare în scrutinul de peste doi ani, Victor Boștinaru a susținut că aceasta este momentan „o temă pur speculativă”. Totuși, europarlamentarul a pledat pentru un candidat care să aibă șanse reale.

„E o temă pur speculativă la acest moment. Pe temele acestea aș prefera să nu fac eu, la rândul meu, propriile speculații. Cred cu sinceritate că nimic nu poate să afecteze periculos relațiile dintre liderii celor două partide, decât în momentul în care unul dintre ei ar decide să sabordeze coaliția. În acel moment, n-ar face decât să-și dinamiteze propria construcție, pentru că această coaliție e condamnată să reușească. Altfel, riscă să repete istoria USL-ului. Nu cred că cei doi lideri n-au învățat nimic din istoria USL-ului.

Eu pot să înțeleg competiția, dar la final trebuie să învățăm din propriile lecții – și împreună, și individual – și astfel să luăm o decizie care la momentul oportun (deocamdată nu suntem acolo) să stabilească liderul cu cele mai bune șanse și condițiile pe care trebuie să le întrunească, pentru ca un candidat comun în turul II să poată fi învingător. Dacă nu, vor fi din nou jocuri tactice, de natură a da satisfacție dreptei. Alianța actuală nu ar trebui să uite că acest proiect a fost testat de atâtea ori, de la Băsescu încoace, încât oamenii cu inteligență normală ar fi trebuit să învețe lecțiile acestui experiment”, a detaliat PSD-istul.

Solicitat să precizeze dacă ar susține eventual un candidat din partea Alianței Liberalilor și Democraților, politicianul a replicat: „Eu mă pronunț net în favoarea unui candidat care să câștige. Între a miza pe un candidat care să câștige (deocamdat suntem departe de momentul acela) și un candidat care să fie bun, dar care să explice după turul 2 de ce n-a putut să câștige mă gândesc că ar fi mai bine un candidat care la finele turului al doilea să spună: «Iată: noi am dat candidatul câștigător al alianței și candidatul câștigător al României»”.

În ultima parte a discuției, l-am întrebat pe Victor Boștinaru cum i se pare insistența liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, în legătură cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis. La rândul lui, Boștinaru s-a declarat „prudent” pe această temă, pledând pentru stabilitate în regiune.

„Sunt prudent în momentul de față pe tema suspendării. Nu că domnul președinte nu ar fi furnizat suficiente argumente și nu pentru că amenințarea suspendării n-ar fi avut un rol în decizia pe care domnul președinte Iohannis a luat-o. Dar cred în momentul de față cu luciditate că în locul în care se află România, în momentul în care atâtea decizii sunt pe cale de a se lua la nivel bilateral și la nivelul celor două alianțe – NATO și Uniunea Europeană -, este imperios necesar să dăm dovadă de toată luciditatea și să asigurăm un minimum de liniște și de cooperare instituțională, oricât de greu i-ar fi coaliției, ținând cont de multele provocări – nu în sensul francez sau englez, ci în sensul de întăritări, de iritări, de asperități pe care președintele Iohannis le toarnă în fiecare zi.

Dar coaliția are obligația și datoria, și ea însăși are nevoie să dovedească o asemenea luciditate, încât actul de guvernare să continue cât mai bine cu putință. Războiul acesta cotidian a făcut atâtea victime, încât trebuie să ne gândim neapărat ce e de făcut cu România și să nu cădem în pasiunea crizelor la fiecare oră sau în fiecare zi”, a punctat social-democratul.

Revenind la insistența manifestată de către Liviu Dragnea, Victor Boștinaru a dat vina pe atitudinea președintelui Klaus Iohannis față de coaliția PSD-ALDE.

„N-am toate elementele pe care le are domnul Dragnea. Recunosc că eu sunt aici doar cu opinia personală. Probabil că există foarte multe elemente. Cel mai puternic argument este acest război continuu pe care președintele îl poartă cu Parlamentul în ceea ce privește legiferarea: de a trimite, a răs-trimite și a răs-răs-trimite la Curtea Constituțională, la toate curțile, la toate porțile, la toate instanțele – doar-doar s-o găsi ceva. Știam însă că aceste lucruri se vor întâmpla, știam că președintele și opoziția vor face acest joc de la bun început. Nu e loc de surpriză aici și eu nu cred că cineva lucid s-ar fi putut înșela sau ar fi putut fi naiv, să creadă că nu se putea ajunge până aici. Este și un joc de nervi pe care președintele îl face – e drept: cu nervii României. Dar noi avem datoria maximei lucidități. Președintele poate să-și permită actele acestea de iritare continuă, el știind că doar din asta ar putea face puncte în partea grupărilor radicale, a grupărilor haștagiene (numiți-le cum vreți!). Noi avem însă obligația de a servi acea mare majoritate tăcută, care așteaptă ca țara lor să progreseze. Războiul acesta cotidian aproape că exclude progresul”, a încheiat Boștinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *