Skip to content
Politică

Boștinaru pune la respect mișcarea #REZIST și sindicatele: Altă fațetă a marilor eșecuri! EXCLUSIV

dantomozei.ro

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a pus la respect mișcarea #REZIST și sindicatele, al căror protest anunțat în forță pentru duminică seară nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor legate de amploare.

CITIȚI ȘI: UPDATE Cioloș, printre manifestanți / Incident cu jandarmi călare. Noi proteste #REZIST: zeci de mii de oameni

Concret: lui Boștinaru i s-a părut „ușor straniu” că sindicatele s-au alăturat protestelor #REZIST, chiar dacă primele urmăresc alte scopuri (cel puțin teoretic).

„Întâi de toate, aceste proteste sunt în continuitatea firească a lui ianuarie-februarie și, dincolo de pretext sau de aparente explicații, au un singur scop: să blocheze adoptarea reformelor necesare privind funcționarea justiției. Scopul a fost declarat și a fost asumat – de data asta, straniu – nu doar de mișcarea #REZIST (prin ONG-urile cunoscute și necunoscute), dar și de către sindicate – aici e elementul ușor straniu”, a afirmat eurodeputatul.

Vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European s-a arătat nemulțumit și de faptul că diverși procurori și judecători „au făcut apel aproape deschis la aceste proteste”, încălcând astfel obligațiile disciplinare prevăzute în articolul 99 din Legea nr. 303/2004 (Statutul magistraților).

„A doua notă caracteristică: din nou, reprezentanți ai puterii judecătorești și procurori din poziții diverse ale ierarhiei au făcut apel aproape deschis la aceste proteste, ceea ce pune în discuție în mod flagrant obligatoria neutralitate cerută de lege în cazul lor”, a arătat Boștinaru.

Nici opoziția nu a scăpat de sarcasmul europarlamentarului social-democrat, acesta apreciind că revolta din stradă a Partidului Național Liberal (PNL) și a Uniunii Salvați România (USR) demonstrează „neputința acțiunii politice” a acestora.

Și nu în ultimul rând: ceea ce este iarăși în continuitate este faptul că PNL-ul și USR-ul – ca partide politice – au ieșit în stradă mai degrabă pentru a-și jeli neputința acțiunii politice, decât pentru a face ca modificările să meargă într-o direcție sau alta, ținând cont de faptul că ei sunt în Parlament și acolo era teatrul unde trebuia să se poarte această luptă și unde să se producă modificările propuse de ei, dacă erau raționale.

Nu în ultimul rând: față de o asemenea mobilizare de forțe (teoretic, atâția actori instituționali în spate), numărul participanților a fost mai mic decât estimau organizatorii. Asta arată că, până la urmă, ecoul acestor apeluri în societatea românească s-a mai stins”, a spus Victor Boștinaru.

Europarlamentarul PSD a avut un mesaj fără înconjur și pentru Parlamentul României, politicianul de la Bruxelles pledând insistent pentru ca pachetul legilor justiției să își urmeze parcursul firesc în legislativul de la București.

„Cred că, până la urmă, Parlamentul trebuie să-și asume, în sfârșit, cu demnitate și cu curaj, dreptul constituțional de a legifera, să facă legiferarea necesară (cu atât mai mult, cu cât am văzut un sprijin explicit din partea marilor organizații profesionale ale judecătorilor și procurorilor) și România să fie în sfârșit echipată cu o legislație privind funcționarea puterii judecătorești mai echilibrată și mai puțin predispusă la abuzuri, la erori judiciare și care să implice și responsabilitatea magistraților atunci când din vina lor se comit abuzuri sau se produc erori judiciare recunoscute – între altele – de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta este tabloul pe care l-am văzut aseară. El era așteptat și poate că în această săptămână Parlamentul înțelege că a tărăgăna la nesfârșit adoptarea acestei legislații pune în primejdie însăși nevoia de modernizare a legislației, pentru că, pur și simplu, nu există o voință politică organizată, coerentă, care să conducă această bătălie”, a opinat PSD-istul.

În altă ordine de idei: Victor Boștinaru s-a exprimat sarcastic la adresa sindicatelor, acuzându-le că au pus interesele liderilor acestor organizații mai presus de cele ale salariaților pe care ar trebui să îi reprezinte și că nu au protestat suficient de serios pe vremea marilor tulburări sociale din regimul Băsescu-Boc.

„Sindicatele sunt o altă fațetă a marilor eșecuri ale României de după ’90, pentru că, pe de o parte, mișcarea sindicală a fost exclusiv personalizată (pare mai degrabă preocupată să-și salveze liderii și să instituie dinastii de lideri sindicali – ceea ce nu are cum să producă un efect pozitiv în sine), iar pe de altă parte mișcarea sindicală, cu leadershipul său, a ratat mari momente de bătălie pentru adevărate drepturi muncitorești, salariale, cum au fost marile tăieri de salarii, de pensii – atunci (mișcarea sindicală – n.r.) a fost mai degrabă discretă și, drept urmare, s-a produs o detașare a salariaților de mișcarea sindicală. Ei n-au mai rezonat cu chemările acesteia. Nu în ultimul rând, e ușor straniu să vezi că sindicatele sunt chemate să apere mai degrabă interese ale angajatorilor, ale capitaliștilor și să se implice în acțiuni care au foarte puțin în comun cu ceea ce reprezintă mișcarea sindicală”, a explicat eurodeputatul.

În încheiere, Victor Boștinaru a atras atenția că sindicatele nu s-au preocupat suficient să atragă în rândurile lor angajați din mediul privat.

„Pe de altă parte, ținând cont de rolul sectorului privat în economia românească, e de notorietate faptul că sectorul privat este desindicalizat (pe alocuri au fost chiar presiuni ale angajatorilor asupra angajaților să nu se afilieze unui sindicat sau altuia – au fost condiționări în această direcție) și astăzi se văd efectele acestui lucru. Mișcarea sindicală este la un moment de răscruce, pentru că devine mai mult un joc al liderilor săi decât al masei de salariați”, a conchis eurodeputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *