Skip to content
Politică

Boștinaru taie în carne vie după concluziile IJ despre DNA. Regrete legate de Toader și de UE EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a oferit vineri seară o declarație pentru PSnews.ro despre concluziile Inspecției Judiciare (IJ) de după controalele efectuate la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

CITIȚI ȘI: Concluzii incomode despre DNA în raportul Inspecției Judiciare

Concret, vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European a pledat insistent pentru echilibrul dintre puterile statului și mai ales pentru controlul lor reciproc, pentru ca să nu se repete situații de gravitatea celor scoase în evidență de raportul IJ.

„Nu e nicio surpriză. Concluziile acestei prime forme a raportului – așa cum a fost el remis CSM-ului – reprezintă radiografia făcută de data asta nu de presă, nu de politicieni, nu de opinia publică în general, ci chiar de Inspecția Judiciară – adică autoritatea abilitată prin lege să verifice modul în care magistrații își desfășoară activitatea. De aceea, raport mai credibil și mai neutru privind activitatea unei instituții a puterii judecătorești decât acest raport al Inspecției Judiciare nu există.

A doua concluzie parțială: se confirmă că neefectuarea de controale din partea Inspecției Judiciare la componente de tip DNA și Parchetul General atâția ani de zile este probabil nu doar expresia sentimentului impunității și a intangibilității, dar și expresia faptului că orice componentă dintr-o structură ierarhică de tipul parchetelor trebuie să aibă o capacitate internă de autocontrol, dar ea trebuie să fie controlată și de o autoritate externă, pentru a garanta că abuzurile nu sunt posibile. Or, dacă în 10 ani s-ar fi făcut aceste controale cu mai multă libertate și mai mare profunzime decât a fost posibil acum să se facă (în condițiile în care vedem bine că accesul la documente, ascunderea documentelor sau pur și simplu obstrucționarea investigației Inspecției Judiciare au fost factori care au subminat practic conținutul), dacă în aceste condiții raportul arată atât de multe lucruri alarmante, este clar că ideea că sunt entități în România sau oriunde pe planetă născute să fie perfecte și – ca atare – nicio minte, nicio mână, nicio ființă omenească n-are voie să se gândească la faptul că ar putea să le atingă sau că ele ar putea să comită abuzuri și nereguli, acest lucru trebuie pus definitiv la coșul de gunoi al istoriei puterii judecătorești din România, pentru că un lucru este sfânt în democrație: trebuie să existe întotdeauna între puteri un sistem de «checks and balances» (piedici și contraponderi; literal: «frâne și echilibre» – n.r.), cum spune englezul. Dacă nu ai sistemele de control reciproc, prin care să echilibrezi raporturile dintre entități și să previi ca una dintre ele să dobândească o putere atât de mare, încât celelalte să nici nu-ndrăznească să controleze acea putere, ajungem efectiv la abuz, la exces, la încălcarea legii. Este exact ceea ce descoperă și constată raportul Inspecției Judiciare”, a explicat Boștinaru.

Pe de altă parte, eurodeputatul a ironizat comunicatul DNA emis la câteva ore după ce Antena 3 prezentase concluziile provizorii ale IJ, comunicat ce se referă doar la opinia separată a inspectorului Mihaela Focică.

DETALII AICI: Răsturnare de situație: DNA prezintă cu totul alte concluzii ale IJ DOCUMENT

„Asistăm ca la o situație în care cineva se duce în restaurant și alege din meniu ce-i place. Ar fi fost o surpriză uriașă ca DNA-ul să aleagă eventual din concluziile raportului Inspecției Judiciare, și nu din opinia separată. DNA-ul a făcut încă o dată o operațiune de PR (e drept: stângace), care nu văd ce mari servicii poate să-i producă instituției, pentru că până la urmă cea mai bună minciună e adevărul. Vreau să cred că și DNA-ul a auzit ideea asta”, a afirmat PSD-istul.

Întrebat cum i se pare faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, se complace în letargie și nu urgentează reforma promisă (cea mai recentă manifestare fiind evitarea răspunsului dacă va propune sau nu revocarea Laurei Codruța Kovesi), Victor Boștinaru a subliniat ideea că Toader – un specialist indiscutabil în drept – trebuie ajutat în demersul lui de clasa politică din România. În acest context, alesul european a dat de înțeles că politicienii de la București nu fac nimic notabil în acest sens.

„Eu rămân la opinia mea: România are în momentul de față cel mai competent și cel mai serios ministru al Justiției și ar fi avut nevoie să fi avut un asemenea ministru prin 2004, în locul lui Macovei, ca să nu se producă grozăviile pe care regimul lui Băsescu, Macovei și cei de teapa lor l-au instalat în România. Așa încât îi acord în continuare toată încrederea profesorului Tudorel Toader, iar pe de altă parte spun un lucru pe care l-am spus tot la dumneavoastră: clasa politică din România trebuie să înțeleagă că opera de reformare a justiției nu este doar rolul și datoria profesorului Tudorel Toader; trebuie un efort conjugat făcut în interesul superior al funcționării justiției din România, ca aceste lucruri să se întâmple mai repede și să se întâmple în așa fel încât rezultatul final de după vot să servească recredibilizării actului de justiție, a instituțiilor și nu în ultimul rând să se reinstaureze supremația legii și respectarea drepturilor fundamentale – lucruri care au fost puse între niște paranteze uriașe de acești ani demenți instaurați de Traian Băsescu”, a arătat Boștinaru.

În încheiere, chestionat dacă va aduce problemele justiției din România în atenția Parlamentului European, social-democratul a replicat că prima mutare trebuie făcută de către CSM. În aceeași ordine de idei, Victor Boștinaru a remarcat faptul că acum – în mandatul de președinte al lui Jean-Claude Juncker – Comisia Europeană este mai atentă la situația abuzurilor din justiția românească decât pe vremea lui Jose Manuel Barroso.

„Deocamdată este o discuție care trebuie să se încheie la CSM, dar știu cu siguranță că de la Comisia Europeană – în perioada când discutăm și până la finalizarea dezbaterilor privind legile justiției – e o atenție mărită asupra acestor probleme, pentru că Inspecția Judiciară revelează ceea ce până de curând Comisia Europeană s-a făcut că nu vede, n-a vrut să audă sau a tăcut complice, ca aceste lucruri să nu fie spuse până la capăt și să nu fie îndreptate. Cel mai important lucru nu este că cineva a făcut ceva, ci că aceste fapte nu trebuie să se mai petreacă niciodată în România, pentru că ele dăunează întâi credibilității puterii judecătorești, dar în același timp dăunează justițiabilului și cetățeanului român care-și vede drepturile și libertățile uneori de-a dreptul strivite”, a conchis Victor Boștinaru.

1 comentariu la “Boștinaru taie în carne vie după concluziile IJ despre DNA. Regrete legate de Toader și de UE EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *