Skip to content
Politică

Boștinaru, victorie grea în justiție. DOCUMENT crucial pentru libertatea presei EXCLUSIV

wikipedia.org

Eurodeputatul Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat vineri seară o declarație pentru PSnews.ro despre o victorie grea repurtată în justiție, motivarea sentinței constituind un document crucial pentru libertatea presei.

Este vorba despre un proces intentat europarlamentarului de către Marian Munteanu, după ce PSD-istul îl criticase dur – în campania din 2016 pentru Primăria Capitalei – din cauza a ceea ce Victor Boștinaru denumea „atașamentul la ideologia extremistă legionară” manifestat de către liderul Pieței Universității din 1990.

Pe 24 mai, Secția a IV-a Civilă din Tribunalul Municipiului București (TMB) i-a dat dreptate lui Victor Boștinaru (DOVADA): „Respinge cererea ca neîntemeiată. Ia act că pârâtul (Boștinaru – n.r.) nu solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti sub sancţiunea nulităţii”.

Vineri, 20 octombrie, politicianul a primit motivarea instanței. În seara aceleiași zile, social-democratul a oferit o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu acest subiect, atrăgând atenția că motivarea are o importanță deosebită pentru libertatea presei și libertatea conștiinței, în general.

„Eu atunci am avut o poziție eminamente politică la adresa candidaturii domniei sale și am lăsat lucrurile așa. S-a retras din cursă, iar eu uitasem de episod… Și m-am trezit în primăvara acestui an cu o chemare în judecată pe motivul că i-am produs daune pentru care cerea o despăgubire de 1 milion de lei. Am fost inițial panicat (pentru că am oroare de sălile de tribunal) și am pregătit apărarea bazându-mă exclusiv pe Regulamentul Parlamentului European în ceea ce privește instituția imunității și pe practicile Curții de Justiție a Uniunii Europene privind apărarea imunității parlamentare, precum și pe cazuri de la CEDO.

Rezultatul a fost mai bun decât mă așteptam eu, pentru că, pe de o parte, instanța a respins cererea domnului Marian Munteanu ca fiind neîntemeiată, dar judecătoarea (Elena Roșu – n.r.) a dezvoltat cazul, cu referiri suplimentare la practicile și jurisprudența CJUE, care au ecoul cel mai important nu în primul rând asupra lumii politice, deși toți liderii politici din România care spun că instituția imunității nu e importantă și ar trebui abrogată sau uitată constată că într-un asemenea caz este fundamentală pentru a permite politicianului să spună ceea ce politic crede de cuviință să spună despre cineva anume (persoană publică), fără teama de a fi târât în instanță.

Iar pe de altă parte, pentru libertatea presei, referirile din hotărârea instanței mi se par absolut extraordinare, pentru că sunt un elogiu adus libertății de exprimare și libertății de gândire. Cred că acesta este un bun câștigat – nu văd cum nu ar trebui să creeze jurisprudență o asemenea referire, care face nu doar cinste judecătoarei, dar mai ales arată capacitatea și luciditatea justiției din România de a decide într-o cauză fundamentală pentru o societate democratică: libertatea de exprimare și libertatea presei, în general. Or, asta cred că, înainte de toate, este un lucru care ar trebui să fie apărat zi de zi, pentru ca presa liberă să poată exista”, a declarat Victor Boștinaru pentru PSnews.ro.

Găsiți AICI motivarea TMB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *