Skip to content
Politică

Boștinaru vrea armată pentru UE: Este singura șansă să conteze ca actor global!

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru vrea armată pentru Uniunea Europeană, susținând că aceasta este singura șansă ca UE să conteze în calitate de actor global.

Ideea a fost exprimată într-o intervenție susținută în Parlamentul European în prezența comisarilor europeni Elzbieta Bienkowska, Jyrki Katainen și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, informează blogul politicianului.

„Apărarea europeană comună este unul dintre cele mai importante proiecte în care trebuie să investim în perioada imediat următoare, dar este unul dintre cei mai importanți factori de consolidare politică a Uniunii Europene, dacă este cu atenție gestionat și răspunde într-adevăr nevoilor directe și cotidiene ale cetățenilor europeni.

În ciuda câtorva ezitări, chiar în această sală, majoritatea dintre noi putem cădea de acord asupra primilor pași pe care trebuie să-i facem: utilizarea potențialului deplin al Uniunii, a capacităților civile și militare; utilizarea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispoziție și crearea Fondului European pentru Apărare, în primul rând pentru cercetare și dezvoltare; dezvoltarea și consolidarea Cooperării Structurate Permanente (PESCO), ambițioasă și deschisă tuturor statelor membre, cu finanțare europeană”, a explicat Boștinaru.

Totodată, a mai subliniat eurodeputatul Victor Boștinaru, unul dintre pașii esențiali este complementaritatea apărării europene comune cu NATO.

„Nu în ultimul rând (și insist asupra acestui lucru) trebuie garantată consolidarea cooperării și complementaritatea – nu competiția – cu NATO.

Dacă ne uităm la regiunile noastre, estul și Orientul Mijlociu, sunt regiuni de mare insecuritate și instabilitate. Europa trebuie să tragă singură concluzia: între soft-power și hard-power, singura șansă ca Uniunea să fie un actor global relevant este să se doteze cu o capacitate de apărare”, a punctat vicepreședintele grupului S&E din Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *