Botoșani: alegeri locale cu DNA și amante. Primarul PSD riscă să piardă lupta cu PNL

Cosmin Andrei, sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Scena politică din Botoșani este afectată de anchetele DNA, în timp ce PSD și PNL luptă pentru cele mai importante funcții. Partidele mici nu au candidați importanți, care să poată provoca o surpriză la alegerile locale din 2024.

Cosmin Andrei: DNA și amanta

Cosmin Andrei a devenit primar în Botoșani în 2020, când a reușit să-l învingă pe Cătălin Flutur (PNL) cu doar 0,05%. PSD a reușit să facă majoritatea în Consiliul Local cu Pro România.

Primarul PSD a avut un mandat discret, fără realizări importante. Însă acesta s-a făcut remarcat cu scandalurile de corupție. În mai 2024, Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru corupție. Acesta este acuzat că și-a ajutat amanta să câștige un concurs pentru un loc de muncă în Primăria Botoșani. Procurorii îl acuză că i-a dat amantei subiectele înainte de concurs și aceasta a reușit să se angajeze la primărie.

Cosmin Andrei a fost denunțat, în acest caz, chiar de soțul amantei, care a aflat de această aventură și a povestit totul procurorilor DNA. În fața procurorilor DNA, amanta a recunoscut că primarul Cosmin Andrei i-a dat subiectele la respectivul concurs.

„Din primele verificări, a rezultat că soțul candidatei Hritcu Cristina-Geanina, numitul Hritcu Cristian-Măricel, a intrat în posesia înscrisurilor conținând variantele de subiect ce îi fuseseră furnizate soției sale, cu 1 zi înainte de susținerea examenului, înscrisurile aflându-se in incinta locuinței celor doi soți”, arată anchetatorii.

Cosmin Andrei și-a depus candidatura pentru alegerile locale din Botoșani, din 2024. Primarul vrea al doilea mandat, deși este trimis în judecată. Nici PSD nu are o problemă cu dosarele penale ale edilului și îl susține pe acesta.

PSD deține și funcția de președinte al Consiliului Județean, ocupată de Doina Federovici. Însă partidul a decis să nu o mai susțină pe aceasta la alegerile locale din 2024. Astfel, candidatul PSD pentru funcția de președinte CJ este senatorul Lucian Trufin. În 2023, procurorii DNA au făcut percheziții în biroul Doinei Federovici. PSD a renunțat la aceasta, dar nu a renunțat la primarul trimis în judecată.

PNL poate prelua controlul

PNL are candidați puternici la alegerile locale din Botoșani. Mugurel Cătălin Flutur, fost primar, s-a înscris la alegerile din 2024. Cătălin Flutur vrea să revină la primăria pe care a controlat-o timp de 3 mandate, înainte să fie învins de Cosmin Andrei. În ultimii 4 ani, Flutur a stat departe de scandaluri și s-a ocupat de pregătirea campaniei electorale pentru 2024. Cătălin Flutur are prima șansă la victorie, ținând cont de problemele cu justiția ale primarului PSD.

Cătălin Flutur, sursa foto: Cătălin Flutur

Pentru Consiliul Județean, PNL intră în cursă cu Valeriu Iftimie, un om de afaceri din Botoșani. Iftimie este și finanțatorul echipei de fotbal FC Botoșani, iar din martie 2024 a primit funcția de președinte PNL Botoșani.

Firmele lui Iftimie au câștigat numeroase contracte cu statul în ultimii ani, fiind vorba de contracte de zeci de milioane de lei. Valeriu Iftimie a avut mare succes mai ales cu primăriile controlate de USR și PNL, în ultimii 4 ani, arată presa locală. Firmele lui Iftimie au avut contracte pentru sistemul de termoficare din București, Timișoara și Constanța. Venirea lui Iftimie în PNL Botoșani a provocat un scandal în partid. Mai mulți membri PNL și-au dat demisia din partid și au fugit spre PSD.

AUR recrutează traseiștii

AUR a decis să continue campania de recrutare de traseiști și în Botoșani. Partidul lui George Simion l-a desemnat candidat, la alegerile locale din Botoșani, pe Cătălin Silegeanu, un om de afaceri.

Cătălin Silegeanu vrea să devină primar în Botoșani, după ce a mai candidat și în 2020 pentru aceeași funcție. În urmă cu 4 ani, Silegeanu era candidat independent pentru Primăria Botoșani. După alegerile locale din 2020, acesta s-a înscris în Pro România pentru a încerca să devină parlamentar. Nu a avut succes nici la alegerile legislative din 2020 și a fost recrutat de George Simion.

Cătălin Silegeanu, sursa foto: Cătălin Silegeanu

La alegerile locale din Botoșani, Eusebiu Cilibiu va fi candida cu AUR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani. În 2023, acesta își anunța demisia din AUR, dar totul a fost doar o strategie pentru a obține candidatura din 2024.

Eusebiu Cilibiu a fost membru PNL în trecut, iar în 2020 a fost pe locul 4 pe lista PNL pentru Senat, la alegerile parlamentare din acel an. Ulterior, Cilibiu a trecut la AUR. Acesta este un om de afaceri din Botoșani, iar firmele sale sunt abonate la contracte cu statul.

ADU și ceilalți candidați independenți

Alianța Dreapta Unită (ADU) și-a desemnat candidații pentru alegerile locale din Botoșani. Pentru Primăria Botoșani va lupta Raluca Curelariu, consilier local USR, iar pentru funcția de președinte CJ Botoșani va lupta Cristina-Aneta Lăcătuşu-Andrei. În 2020, Cristina-Aneta Lăcătuș-Andrei a candidat, pe lista USRPLUS, pentru un mandat de deputat.

Raluca Curelariu, alături de Cătălin Drulă/ Sursa foto: Raluca Curelariu

SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, va avea următorii candidați: Ionel Marian Jurgiu pentru Primăria Botoșani și Doina Amarandei pentru președinte CJ. Jurgiu este un fals-avocat din Botoșani și în 2021 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri. Mai exact, Jurgiu și alte persoane ar fi creat un barou paralel și ar fi înșelat zeci de persoane. Ulterior, până la decizia finală de la Curtea de Apel Suceava, a intervenit prescripția răspunderii faptelor penale și a scăpat de condamnare. Totuși, magistrații au arătat că Jungiu nu avea dreptul să practice meseria de avocat. Doina Amarandei este o profesoară de muzică și e celebră pentru declarațiile anti-vaccin. Aceasta le spunea elevilor că vor deveni o „legumă” dacă se vaccinează.

Pentru funcția de primar, vor mai candida: Mihaela Viorica Stoiciuc (independentă) și Remus Ioan Dăscălescu (MRS). Un alt candidat independent este și Dănuţ Andruş, care vrea funcția de președinte CJ. Dănuț Andruș este un fost membru PSD, care a devenit celebru în timpul protestelor fermierilor din 2024. Andruș a apărut cu o căciulă de oaie și a participat la negocierile cu Guvernul. În 2020, Andruș a candidat la Primăria Comunei Păltiniș, din Botoșani, însă nu a avut succes.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: