Skip to content
Botoșani Știri locale

Botoșani: Prefectul – Instalația electrică de la Spitalul Județean de Urgență este subdimensionată

Încheierea unui contract pentru refacerea instalaţiei electrice de la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a fost tergiversată de lipsa unei firme de profil care să execute lucrările, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici.

Potrivit acesteia, societăţile autorizate să execute lucrări de instalaţii electrice au refuzat lucrarea pe motiv că secţia de Boli Infecţioase reprezintă un pericol pentru muncitori, în condiţiile în care aici sunt internaţi pacienţii cu forme grave ale COVID-19.

„Discuţiile au fost extrem de aplicate, cu cea mai mare seriozitate, pentru că nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Ştiu că doamna manager este la zi cu această situaţie. A întâmpinat la un moment dat o problemă în sensul în care nicio firmă din domeniu nu ar fi vrut să intre acolo din cauza COVID-ului”, a afirmat Federovici.

Preşedintele CJ susţine că instituţia pe care o conduce susţine financiar Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru realizarea investiţiei.

Declaraţiile Doinei Federovici au fost făcute după ce, marţi, prefectul Dan Nechifor a atras atenţia asupra stării proaste a instalaţiei electrice a secţiei respective, subliniind existenţa riscului unui incendiu.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că instalaţia electrică a acestei secţii exterioare a SJU este subdimensionată şi nu face faţă consumurilor actuale, care au crescut ca urmare a utilizării unui număr ridicat de concentratoare de oxigen, dar şi ca urmare a utilizării unor surse suplimentare de căldură.

„Acolo este o problemă. (…) O instalaţie care nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare. Situaţia de la secţia de Boli Infecţioase este aceeaşi situaţie cu care am început această epidemie, dar la început nu aveam atâtea concentratoare pe care le-am primit din donaţii şi prin programul naţional al Guvernului României. Oricât ne-am dori, pandemia nu se termină astăzi şi nici peste o lună şi atunci trebuie să luăm măsuri. Este firesc că o instalaţie proiectată în anii ’70-’80 nu poate face faţă unor astfel de situaţii”, a afirmat Nechifor.

Acesta a solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică să reia verificările la secţia de Boli Infecţioase şi să dispună măsurile necesare, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean Neamţ sau de la Institutul „Matei Balş”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *