Skip to content
Cultura

Brăila: S-a deschis Muzeul Umorului, proiect unic în România, creat de caricaturistul Costel Pătrăşcan

Facebook

Muzeul Umorului, proiect unic în România, creat de caricaturistul Costel Pătrăşcan, unul dintre cei mai buni graficieni ai momentului, s-a deschis luna aceasta şi este găzduit de Palatul Culturii Lyra, situat în Centrul Istoric al municipiului Brăila.

Certificatul de naştere al primului Muzeu al Umorului din România datează din 22 septembrie 2017, dar deschiderea lui oficială a avut loc pe 22 octombrie 2022, pentru că, potrivit lui Costel Pătrăşcan, în aceşti şapte ani s-a lovit de numeroase piedici în demersul său şi nu a reuşit să realizeze proiectul în colaborare cu autorităţile locale din Brăila.

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Umorului mi-a venit pornind de la faptul că noi, la Brăila, avem un Salon Internaţional de Caricatură şi un festival de proză scurtă umoristică. M-am gândit că există în portofoliu un număr mare de lucrări, pe care am putea să le expunem în acest Muzeu al Umorului. Primii paşi i-am făcut în urmă cu şapte ani. A fost un oareşce entuziasm la început, dar faptul că suntem la şapte ani de zile, iar rezultatul este zero, spune tot. Oricum, primii şapte ani sunt importanţi, acum suntem în clasa I”, spune Pătrăşcan, potrivit Agerpres.

Deschiderea Muzeului Umorului a venit la o zi după ce cunoscutul grafician a scris pe contul său personal de Facebook că i s-a cerut să plece din atelierul pe care îl avea la Teatrul „Maria Filotti”, aşa cum, în urmă cu câţiva ani, i s-a cerut să elibereze spaţiul pe care îl avea la Centrul de Creaţie.

Am fost dat afară din Centrul de Creaţie, am fost dat afară şi din Teatru. Ar urma să fiu dat afară şi din Brăila?”, a scris Pătrăşcan, acuzând că acesta ar fi un răspuns al autorităţilor locale la criticile aduse de-a lungul anilor, prin caricaturile sale, modului în care este administrat oraşul şi judeţul Brăila.

O întâmplare nefericită a dus, în cele din urmă, la un final fericit, Costel Pătrăşcan primind mai multe oferte de găzduire din zona privată, inclusiv din partea Societăţii Filarmonice Lyra, condusă de Constantin Teodorescu, şi din partea Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică, condusă de Cristian Lucilius Niculae, cu care a şi început o colaborare.

„Nu ascund că ideea Muzeului Umorului eu o consideram un proiect pierdut. După ‘împingerea’ mea din Teatru, a venit această propunere din zona privată de a mă muta aici, în Palatul Lyra, unde există un spaţiu generos dedicat educaţiei şi culturii, deci numai bun pentru Muzeul Umorului. Pe 22 octombrie am pus piatra de temelie, va urma şi conţinutul, pentru că, în luna decembrie, vrem să dăm un prim semnal şi să organizăm aici primul mare eveniment. Este un spaţiu prietenos şi vesel, care îmi dă sentimentul de libertate, la care ţin foarte mult. Am tot ce îmi trebuie pentru a duce acest proiect unic în România acolo unde îmi doresc şi unde îi este locul’, a spus, în conferinţă de presă, Costel Pătrăşcan.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a declarat public că îşi doreşte să colaboreze în continuare cu caricaturistul Costel Pătrăşcan, pe care îl apreciază ca fiind „un talent deosebit” şi la caricaturile căruia zâmbeşte, inclusiv atunci când „este subiectul lor”.

„Domnul Pătrăşcan Costel are un talent deosebit, iar caricaturile dânsului stârnesc zâmbetele multora şi aprecierile mele inclusiv în momente în care eu sunt subiectul lor. Dacă doreşte, Primăria Brăila îi acordă un spaţiu în aceleaşi condiţii în care am oferit şi artiştilor plastici sau asociaţiilor din domeniul culturii. Îl invit pe domnul Pătrăşcan Costel să participe la activităţile Primăriei, îi punem la dispoziţie spaţii în mod gratuit pentru expunerea caricaturilor, dacă doreşte organizăm o activitate comună pentru promovarea tinerelor talente sau alte activităţi pe care le propune dânsul. Sper sa răspundă pozitiv propunerilor noastre şi să avem capacitatea de a nu cădea în capcana unor interpretări subiective„, a declarat primarul Dragomir.

Înfiinţarea Muzeului Umorului a scos la iveală o altă problemă, semnalată public de cunoscutul caricaturist, şi anume dispariţia lucrărilor originale adunate în cele 15 ediţii ale Salonului Internaţional de Caricatură.

Regulamentul Salonului Internaţional de Caricatură impune să fie trimise lucrări originale, iar în cele 15 ediţii s-au adunat numeroase caricaturi. Când s-a pus problema înfiinţării Muzeului Umorului şi s-au căutat lucrările respective la Centrul de Creaţie, s-a constatat că mare parte dintre acestea au dispărut. Eu ştiu sigur că lucrările originale au intrat în Brăila. Acesta este unul dintre motivele care m-au determinat să rup colaborarea cu Centrul de Creaţie, pentru că mi se părea o chestie neserioasă total să nu mai existe lucrările originale. Cineva din administraţie a zis ‘Nu-i nimic, hai s-o luăm de la capăt!’, după 15 ani. Domnule, suntem normali?! 15 ani nu-s 15 zile’, a mai spus Pătrăşcan.

Caricaturistul brăilean a precizat că a primit semnale din partea mai multor graficieni importanţi, care s-au arătat dispuşi să facă donaţii de lucrări pentru Muzeul Umorului.

‘Există şi o parte bună, chiar am primit semnale din partea unor graficieni importanţi că îşi doresc să facă donaţie. Avem şi o bibliotecă, cu un număr important de cărţi de proză umoristică. Cineva mi-a spus că va oferi zeci de filme de comedie. Adică umorul va fi pe mai multe paliere, nu numai grafic„, a explicat graficianul.

Costel Pătrăşcan promite că Muzeul Umorului va fi „o instituţie de cultură adevărată, în care umorul va fi prezentat în fel şi chip”.

‘Va fi o instituţie vie, sinceră, prietenoasă cu cei care îi vor trece pragul şi plină de umor. La Muzeul Umorului nu va fi vorba doar despre caricatură, aici vor fi mii de cărţi de umor, filme de comedie, spectacole de comedie, conferinţe pe tema umorului, dar, mai ales, muzeul va fi despre bucuria de a trăi câteva ore altfel„, mai spune fondatorul Muzeului Umorului.

Potrivit preşedintelui Societăţii Filarmonice Lyra, Constantin Teodorescu, Muzeul Umorului, găzduit de Palatul Lyra din Brăila, nu va avea „un spaţiu expoziţional clar delimitat, ci întreaga clădire va fi un spaţiu expoziţional pentru noua instituţie de cultură care promovează umorul”.

Costel Pătrăşcan este unul dintre cei mai buni caricaturişti ai momentului şi, totodată, pe departe cel mai viralizat desenator satiric din România. A câştigat peste 100 de premii naţionale şi peste 40 de premii internaţionale. A făcut caricatură pentru Academia Caţavencu, Plai cu boi, Aspirina săracului, Adevărul, Evenimentul zilei, România literară etc. A editat 9 albume de caricatură:: „Libidoul la electorat”, „Fabricat în România”, „Istoria literaturii române. Erată”, „‘Negru pe alb – 117 caricaturi color”, „Pas cu pas, reînvăţâm să râdem”, „AsaDAR” , „‘România merită mai mult”, „România educa-tă”. Cel de-al zecelea său album este realizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi urmează să fie lansat în luna decembrie 2022. A avut participări la numeroase expoziţii naţionale, dar şi saloane internaţionale de caricatură, între care Japonia, Germania, Canada, Turcia, China, Iran, Macedonia, Franţa, Italia, Croaţia etc. A avut expoziţii personale în Cipru, Israel, Belgia, China şi Peru. Este fondatorul Salonului Internaţional de Caricatură de la Brăila, eveniment de care s-a ocupat timp de 15 ani. De 7 ani realizează un show de caricatură comentată, un spectacol vizual de mare impact pe teme importante cotidiene, cu mare priză la public. Generează acţiuni cu caracter civic şi ecologic, la care participă un număr mare de cetăţeni. De cinci ani desenează pentru Comisia Europeană în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *