Breaking News: Românii vor o femeie președinte

Sursa foto: Marinela Angheluș

Românii vor o femeie președinte, sau cel puțin asta ne indică datele ultimului sondaj realizat de Inscop Reseach, un institut de sondare condus de Remus Ștefureac. Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună și ar vota în acest sens. Cum ar veni, românii ar vrea să aibă un președinte, dar să nu fie, totuși, Viorica Dăncilă.

Înainte de a descifra ideea acestei întrebări cheie, vă propun să ne întoarcem puțin în timp, cam din 1990 încoace. În cele nouă runde de alegeri prezidențiale, doar cinci femei au participat la cursa pentru Cotroceni. În 2000, a intrat în cursa prezidențială avocata Grațiela-Elena Bârlă, în 2014, Elena Udrea și Monica Macovei și în 2019 Ioana Ramona Bruynseels și Viorica Dăncilă, cea care, de altfel, a reușit „performanța” de a obține cel mai slab scor al unui candidat PSD la alegerile prezidenţiale din istoria democratică a României.

Ce s-a schimbat din 2019 și până astăzi? Cum s-a ajuns ca, într-o proporție uriașă (aproape 80!) românii să își dorească un președinte femeie? Păi Viorica Dăncilă ce a avut? Sau mai degrabă spus, ce n-a avut? Elena Udrea? Ioana Ramona Bruynseels? Nu erau femei?

Spre deosebire de o candidatură a unui bărbat, în cazul femeilor, prejudecățile complică lucrurile… nu și în 2024. Sau cel puțin asta ne zice ultimul sondaj Inscop Research. Un președinte femeie –  deci se încălzește terenul pentru două variante despre care am mai auzit, dar parcă nu mi-a venit să cred: Maia Sandu și Laura Codruța Kovesi.

Amândouă au exclus un astfel de scenariu, dar știm cu toții că scena politică e mereu plină de surprize și anul 2024 se anunță a fi un an plin de astfel de surprize, de răsturnări de situație și de calcule.

2024 poate fi anul în care o femeie (dacă nu e Viorica Dăncilă, sau să nu o cheme Viorica, să o cheme cumva Laura sau Maia) poate câștiga președinția României (cu un partid mare în spate și cu o strategie electorală foarte bună) – că în varianta Geoană, câștigător „din toate pozițiile” eu nu cred.

Lăsați-mă să am rezervele mele. Și apoi, Moș Crăciun vine în decembrie, nu vara.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: