Skip to content
Europa Politică

Brexit, calul troian din Parlamentul European. Riscă Macron să ajungă în opoziție?

Președintele francez Emmanuel Macron va forma o alianță cu grupul european ALDE. Partidul său, En Marche, va fi parte din grupul ALDE și vor încerca să se agațe de viitoarea majoritate parlamentară pentru a-și impune proiectul pentru Europa.

Marea Britanie rămâne o problemă gravă pentru viitorul UE, indiferent ce se va întâmpla.

Fără Brexit

Marea Britanie va participa la alegeri, asta înseamnă că viitorul PE va avea 751 de locuri, ceea ce strică complet socotelile grupurilor PPE și PSE, fiind nevoiți să apeleze la ALDE, aflat sub controlul lui Macron, pentru a forma o majoritate în noul Parlament.

Grupul Socialiștilor ar avea de câștigat 16 deputați din partea britanicilor, iar ALDE va primi și ea 8, după cum arată sondajele din Marea Britanie, cele două vor ajunge la 314, la care se vor adăuga alte 105 voturi de la ALDE Europa. O mare parte dintre europarlamentarii britanici, mai exact 30 dintre ei, vor rămâne neafiliați pe scena politică, aceștia sunt membrii partidului Brexit.

Britanicii vor fi clar în opoziție și vor încerca să împiedice proiectele importante pentru UE. Nu va fi o lipsă de reacție din partea britanicilor, care nu vor să iasă din UE fără să producă niște consecințe pe măsură. Cei 30 de europarlamentari Brexit ar putea merge către grupul lui Salvini și Le Pen, care ar ajunge astfel la 100 de membri. Totuși, nu au nicio șansă să influențeze viitoarea majoritate.

Cu Brexit înainte de vot

Emmanuel Macron riscă să nu facă parte din viitoarea majoritate parlamentară. Cu Brexit înainte de vot, cum speră Theresa May, vor rămâne în PE doar 705 locuri. PPE și PSE au în acest moment, potrivit sondajelor, aproximativ 314 locuri în Parlament. Pentru majoritate vor avea nevoie de 353. Dacă vor dori să-l lase în ofsaid pe Macron, PPE și PSE ar putea apela la grupul Verzilor, care ar strânge 55 de mandate. PPE+PSE+Verzi poate fi o majoritate liniștită cu 369 de voturi.

Dacă Macron va ajunge în opoziție, prin niște calcule de culise, va fi o înfrângere pe scena politică europeană pentru cel care la începutul anului promitea că va reforma Uniunea Europeană. Și șansele să ajungă în această situația nu sunt mici, ținând cont că Le Pen pare tot mai aproape de o victorie în Franța. Norocul lui Macron se numește Brexitul, pentru care a insistat să aibă loc înainte de alegerile europarlamentare, însă britanicii pot fi barca sa de salvare.

Numai că majoritatea din PE are o semnificație mult mai mică, acolo cea mai mare miză o reprezintă locurile în Comisia Europeană.

Uniunea Europeană nu are de gând să facă schimbări drastice sau să-și modifice politica aratată până acum. Din acest punct de vedere, proiecul lui Macron pentru Europa pleacă cu cele mai mici șanse. Liderii europeni se tem de reformiști și de schimbări. Totodată, Frans Timmermans se îndepartează și el de Comisia Europeană. UE nu vrea să încline balanța spre un proiect social, ci încă mai crede că acest capitalism va crește nivelul de trai al cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *