Skip to content
" "
Europa

Brexit – Context, efecte și provocari

http://www.botosaninecenzurat.ro

Decizia surprinzătoare a britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, în urma unui referendum istoric desfășurat anul trecut, se traduce în termeni tehnici prin activarea articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene. Theresa May, primul ministru al Marii Britanii, a anunțat deja că intenționează să facă acest pas până la sfârșitul lunii martie 2017. Acest lucru înseamnă că din acel moment vor mai fi doi ani de discuții și negocieri, la capătul cărora Londra va spune adio definitiv proiectului european.

BREXIT PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII MARTIE 2017

" "
" "

Theresa May – premierul Marii Britanii

Guvernul de la Londra dorește o separație totală de Bruxelles, deși a afimat că vrea să obțină acorduri de liber schimb cu UE. În pofida unor declarații mai puțin diplomatice din ultimul an, ambele părți arată că au tot interesul să continue un parteneriat comercial, dar rămâne de văzut care va fi forma finală a acordului.Până la acel moment, este indiscutabil că raporturile economice și politice dintre Marea Britanie și restul țărilor care fac parte din UE se vor schimba fundamental.

VIZE PENTRU A CĂLĂTORI ÎN MAREA BRITANIE

Cetățenii români care doresc să muncească sau să locuiască în Marea Britanie vor fi cei mai afectați de Brexit. Conform informațiilor din presa engleză, Londra va introduce măsuri de restricționare severă a imigrației și va limita accesul la beneficiile sociale, după activarea Articolului 50. Nu este deloc exclus ca românii să aibă nevoie de vize pentru a călători în Marea Britanie, iar celor care vor să muncească în regat li se pot cere garanții inexistente până acum. În ceea ce îi privește pe cei peste 130.000 de rezidenți români în Marea Britanie, ei nu vor mai beneficia, probabil, de drepturile garantate până în prezent de Uniunea Europeană. Situația lor va fi reglementată atât de acordurile dintre UE și Marea Britanie, cât și de tratatele pe care Bucureștiul le-ar putea încheia cu Londra.

TAXE MAI MARI PENTRU STUDENȚII ROMÂNI

Studenții români aflați la universități britanice și care se bucură de taxe mai reduse, datorită statutului de țări UE pe care Marea Britanie și România le aveau. În noua situație, studenții români ar urma să plătească taxe considerabil mai mari, însă și în acest caz rămâne de văzut cum vor decurge negocierile și care va fi politica efectivă a guverului de la Londra.

NOI ACORDURICOMERCIALE

În cadrul UE, relațiile dintre România și Marea Britanie erau reglementate prin statutul Uniunii. În 2015, valoarea exporturilor românești a fost de 2,3 miliarde euro (aproximativ 4,4% din totalul exporturilor), în timp ce importurile au fost de 1,5 miliarde de euro (2,5 din totalul importurilor). Cel mai probabil, în urma Brexitului, comerțul dintre cele două țări va fi la cote și mai scăzute decât cele înregistrate anterior.

CREȘTEREA CONTRIBUȚIILOR SAU DIMINUAREA CÂȘTIGURILOR FINANCIARE

Ieșirea Marii Britanii din familia europeană duce la o diminuare semnificativă a bugetului comunitar. Fără cei peste opt miliarde de euro pe care Londra îi trimitea la Bruxelles, bugetul UE va trebui să fie regândit, astfel încât să nu pericliteze politicile europene. Pentru România, o beneficiară netă în ultimii ani a fondurilor, această austeritate ar putea însemna fie o creștere a contribuțiilor, fie o diminuare a câștigurulor financiare. În ambele cazuri, țara noastră se vede într-o situație care trebuie gestionată cu mult mai multă responsabilitate fiscală.

Ieșirea Marii Britanii din UE a aruncat o umbră serioasă de scepticism asupra proiectului comunitar și a alimentat curente și atitudini politice extremiste, inclusiv în România, o țară atașată în mod tradițional de valorile europene.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — –

În fața provocării pe care Brexitul o pune atât liderilor europeni cât și cetățenilor obișnuiți, inclusiv români, devine clară nevoia unor politici tot mai active de a transparentiza și a pune în prim plan beneficiile imense pe care fiecare membru al UE le-a dobândit în urma acestui aranjament instituțional remarcabil. Poveștile de succes trebuie spuse și reamintite pentru a sublinia încă odată de ce proiectul european reprezintă o garanție fundamentală a democrației, stabilității și bunăstării. Mihai Țurcanu Membru al Parlamentului European

PPE EPP

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *