Skip to content
Europa

Brexit: cum te afectează dacă locuiești în Marea Britanie

bbc.com

În prezent, Marea Britanie are programată ieșirea din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. În ciuda acestui fapt, parlamentul britanic a votat împotriva înțelegerii de ieșire agreată de guvernul condus de Theresa May și oficialii europeni. Astfel, soarta Brexit-ului și a tuturor imigranților europeni din UK rămâne nesigură.

Cum s-a ajuns aici

În 23 iunie 2016, aproape trei sferturi din britanici au votat pentru ieșirea Regatului Unit din UE. Referendumul, promisiune electorală a fostului premier conservator David Cameron, a fost câștigat de tabăra Leave cu 51.9% la 48.1% din voturi. Rezultatul scrutinului determină demisia lui Cameron care e înlocuit de Theresa May, o susținătoare a taberei adverse Remain. Aproape un an mai târziu,  pe 29 martie 2017, May activează Articolul 50 al tratatului de la Lisabona care deschide calea negocierilor.

Ce negocieri?

Decizia britanicilor de a părăsi spațiul comunitar european are implicații în ceea ce privește aspecte ale imigrației și comerțului. Ideea de hard brexit sau no-deal brexit este scenariul considerat de mulți ca fiind cea mai proastă variantă pentru toată lumea. Acesta presupune ieșirea UK din UE fără o perioadă de tranziție și revenirea la relații economice conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului precum și revenirea la sistemele de imigrare prin obținerea unei vize.

Pentru evitarea tarifelor suplimentare ce ar putea fi aplicate comerțului, guvernul condus de Theresa May s-a angajat în negocieri cu oficialii UE pentru stabilirea unui comun acord ce va decide relațiile UE-UK post-brexit. După luni de negocieri, cele două părți ajung la un acord ce descrie suma de bani pe care englezii trebuie s-o achite uniunii, ce se întâmplă cu imigrația precum și o perioadă de tranziție. Acest acord, despre care Theresa May a insistat ca este singurul posibil, a fost respins.

Ce se întâmplă acum

Pe 15 ianuarie, parlamentul britanic a respins acordul negociat de May cu o majoritate covârșitoare de voturi: 432 la 202. Este cea mai amplă respingere a unei inițiative în parlamentul britanic din istoria recentă a țării. Imediat după înfrângere, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a supus la vot o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de May. Această inițiativă a fost înfrântă.

Legea cere ca orice acord brexit negociat de guvernul britanic să fie supus votului în parlament. Refuzul a venit atât din partea laburiștilor cât și unui număr de membri conservatori. Argumentele includ ideea cum că acordul ar ține țara legată de UE în ceea ce privește legislația cât și îngrijorări legate de o graniță fizică între Anglia și Irlanda de Nord. Votul a determinat reînnoirea discuției despre un al doilea referendum.

Se poate renunța la Brexit?

Da, cel puțin din punct de vedere legal, conform unei declarații a Curții Europene de Justiție.

În decembrie 2018, CEJ a declarat, în urma unei solicitări, că Marea Britanie poate renunța unilateral la decizia de a părăsire a EU, fără consultarea statelor membre. Cu toate acestea, decizia poate făcută numai dacă nu a fost acceptat un acord între cele două părți și doar înainte de 29 martie. De asemenea, decizia trebuie să fie rezultatul unui „proces democratic”, cu alte cuvinte, un nou referendum. O nouă consultare a poporului britanic durează în ceea ce privește organizarea. Ar fi nevoie de o extensie a termenului de părăsire a EU, lucru ce ar trebui agreat de ambele părți.

Ce pot face dacă locuiesc acum în UK?

În momentul de față, nu foarte multe.

Instabilitatea din politica britanică arată că mai multe scenarii sunt posibile. Guvernul lui May s-ar putea întoarce la oficialii UE pentru renegocierea acordului. Laburiștii ar putea prelua controlul guvernului prin alegeri anticipate sau termenul de Brexit ar putea fi extins pentru un nou referendum.

Ce este concret e că Home Office a deschis procedura prin care europenii pot cere să rămână în UK după Brexit. Costul aplicării pentru statutul de rezident permanent este de 65 de lire pentru cei peste 16 ani. Cei 3.5 milioane de imigranți europeni care plănuiesc să rămână pe termen lung în UK pot aplica urmând ca aplicațiile să fie procesate începând cu 30 martie 2019 și până pe 30 iunie 2021. Home Office a dat asigurări că procesul va fi simplu prin utilizarea unei aplicații de mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *