Skip to content
Politică Video

Brexit: Dan Mihalache îi avertizează pe români să-și pună ordine în acte EXCLUSIV

www.evz.ro

Invitatul primei ediții a interviurilor video PSnews.ro din acest sezon este Excelența Sa Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.

Principala temă de discuție cu diplomatul român s-a referit la recentul referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (așa-numitul „Brexit”). Astfel, cunoscând îndeaproape situația românilor din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ambasadorul i-a sfătuit pe aceștia să își pună la punct situația documentelor personale.

Dan Mihalache a început prin a se referi la „zvonistica” apărută în jurul Brexitului și întrebările primite la ambasadă din partea românilor stabiliți în Regatul Unit, mai ales în contextul incertitudinii din legislația britanică (o legislație care – potrivit Excelenței Sale – va trebui să fie modificată). Totuși, ambasadorul a ținut să precizeze că, „deocamdată (…), lucrurile stau la fel ca și înainte de 23 iunie, din punct de vedere al statutului românilor (cetățeni europeni) care lucrează în străinătate”. Concret: atât cetățenii români, cât și cei britanici au drepturi derivate din calitatea de membri ai Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, diplomatul le-a recomandat românilor din UK să își clarifice statutul legal în raport cu statul britanic.

„Mai complicat va fi pentru cei care trăiesc (…) într-o zonă de incertitudine, pentru cei care nu au reglementată legal situația, pentru cei care nu au contracte de muncă stabile. Probabil că va fi și o anumită modificare a legislației. Deocamdată, însă, repet: nu există un punct de vedere conturat la nivelul autorităților britanice, ci foarte multe idei pe piață. Ceea ce eu aș recomanda tuturor românilor care pot să facă acest lucru și care doresc să rămână să muncească în Marea Britanie este să demareze cât mai urgent procedurile, pentru a dobândi un statut legal în raport cu statul britanic, a declarat Dan Mihalache.

Secvența este disponibilă de la început până la momentul 6:39.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *