Skip to content
Internațional Politică

BREXIT fără acord: Începutul sfârșitului pentru UE sau incompetența britanică?

unionsyndicale.eu

Uniunea Europeană începe anul 2019 cu o criză majoră, care se traduce prin lipsă de leadership la Bruxelles, lipsă de leardeship la Londra, lipsă de viziune politică, incapacitatea tehnocraților din PE și CE de a concura cu Statele Unite și China și mai ales încăpățânarea Germaniei și a Franței de a impune ritmul Europei.

Marea Britanie este deja în afara Uniunii Europene, toată discuția este despre cum va ieși sau despre cum va alege să colaboreze pe viitor cu UE. Parlamentarii britanici au ales să refuze acordul stabilit între Guvernul condus de Theresa May, premierul, și liderii UE. Rezultatul final de 432 împotriva acordului și doar 202 pentru acord, nu lasă UE cu prea multe speranțe pentru următoarele săptămâni.

Ce urmează pentru UE și Marea Britanie

Votul de ieri din Parlament nu este neapărat decisiv pentru Brexit, dar cântărește foarte mult. Theresa May va mai încerca alte negocieri, un alt acord, deși Franța și Germania au spus că nu discută termenii și, mai ales, va încerca să echilibreze deciziile în Parlament, pentru a obține voturile necesare. Dar nu va reuși să schimbe balanța de putere. Nu cu acest acord. Și nici UE nu va ceda. Mai există de asemenea posibilitatea unui nou referendum, dar și această soluție riscă să nască conflicte în stradă, dacă cetățenii se vor simți trădați și vor vedea că nu este respectat referendumul anterior.  

Marea Britanie a ales cea mai dură ieșire din UE și ne arată că relațiile dintre ea și Franța-Germania sunt unele foarte reci, chiar conflictuale, fără posibilitatea unei colaborări. În lipsa acordului, Marea Britanie va ieși imediat din UE, fără acea perioadă de tranziție de 21 de luni până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, nu mai sunt obligați să plătească 39 de miliarde de lire pentru ieșirea din UE, dar vor plăti de fapt mult mai mult de atât pentru că vor porni un război economic.

Principalele consecințe ale lipsii unui acord UE-Marea Britanie vor fi unele economice și de securitate națională. În luna decembrie, Gavin Williamson, ministrul Apărării, a spus că Marea Britanie va avea în standby aproximativ 3500 de militari care vor fi pregătiți să intervină pe străzi în cazul în care se va crea haos dacă pică acordul.

În ceea ce privește economia, lucrurile sunt sumbre atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană. Prețurile la mai multe produse din UE către MB vor crește, la fel și pe direcția Londra-UE. Marii producători de mașini precum BMW, Ford sau Mini sunt îngrijorați de consecințele lipsei unui acord, deoarece multe dintre piese sunt fabricate pe continentul european. Creșterea prețurilor la produse poate genera o lipsă de produse în Marea Britanie, ajungându-se până la unele cheie, precum medicamentele.

Lipsa comerțului liber cu UE va pune în pericol tot sistemul bancar și financiar din Marea Britanie, unde la Londra există cea mai importantă bursă din Europa. Industria farmaceutică și producătorii de mașini vor fi cei mai loviți de această instabilitate economică, pentru ca ulterior să se răsfrângă asupra întregii Uniuni Europene. O altă consecință, va fi creșterea șomajului, chiar până la aproape 8%. Într-un timp foarte scurt, Marea Britanie se va trezi în recesiune, cu o liră prăbușită, iar efectele se vor observa încă de astăzi.

Uniunea Europeană fără țara cu a doua economie va fi mai slabă pe viitor, fără discuții. Franța vrea să joace rolul de lider al Europei, dar este îngropată în datorii și nici măcar nu poate să-și facă ordine la ea acasă. Franța, Italia, Spania nu pot susține o Uniune Europeană puternică. De asemenea, un Donald Trump care a anunțat că nu va mai plăti pentru mofturile europenilor, un Vladimir Putin izolat și dornit de revanșă, după ce UE l-a sancționat în nenumărate rânduri, o China mult prea periculoasă pentru UE. Spre cine se poate îndrepta Bruxelles?

Nici statele mai mici precum România, Ungaria, Polonia, Portugalia nu reușesc să se dezvolte, iar Grecia este considerată demult un experiment eșuat. Și în tot acest timp, Putin mai deschide uneori frontierele din Africa și mai lasă câteva mii de imigranți să fugă spre Europa, pentru a alimenta și mai mult această criză. Țările se îndatorează, se dezvoltă populismul și formațiunile de extrema dreapta, socialismul pierde dramatic teren, problemele cu corupția încep să fie trecute cu vederea de liderii UE (fiind concentrați cu altele mai grave), amenințările de securitate internațională și lipsa unei forțe militare proprii devin urgențe.

Marea Britanie, încotro?

Votul de ieri este favorabil pentru toți adversarii și criticii Uniunii. Începând cu Donald Trump, care anul trecut se pregătea să pornească războiul economic dacă Juncker nu-l convingea să renunțe la măsuri. Probabil Statele Unite ale Americii vor sprijini Marea Britanie, cel mai loial partener al lor în Europa.

Brexit a fost doar un semnal de alarmă pe care a vrut Marea Britanie să-l tragă, arătând că nu acceptă o Uniune condusă de Franța și Germania, deoarece ar putea deveni o amenințare pentru Londra și pentru SUA. Britanicii în acest moment încearcă să șantajeze UE și să renunțe la pretenții. Dacă Bruxelles va ceda șantajului, riscă să creeze un precedent și riscă să pună capăt visului european, în care oricine poate să facă orice dorește. Întrebarea este aceea dacă mai are Marea Britanie vreo șansă să revină în UE. Și mai ales, cu ce costuri?

Britanicii nu sunt convinși că vor să renunțe la UE. Vor să renunțe la UE, dar nu de tot. E un divorț scump pentru toată lumea. Momentan, Marea Britanie este cea care nu știe încotro s-o apuce, văzând că riscă să se izoleze la nivel internațional și că SUA au ajuns într-o criză. Rău cu europenii, dar mai rău fără ei – ar spune britanicii. Acum cetățenii plătesc prețul acesta din cauza populismului și manipulării exercitate de politicienii de la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *