Skip to content
Politică

Brexit fără acord. Victor Negrescu explică: Cetățenii europeni și-ar putea pierde drepturile în Regatul Unit

Incertitudinea și haosul planează asupra Regatului Unit după ce Parlamentul Britanic a respins și ultimul acord negociat cu Uniunea Europeană, existând riscul unui Brexit fără niciun acord, fapt care ar duce la o gravă prăbușire economică și crize pe mai multe planuri.

Fostul ministru de Externe și actualul consilier pe politică externă a Vioricăi Dăncilă, Victor Negrescu, a explicat în exclusivitate pentru PSNews.ro care sunt implicațiile acestui fenomen și a pericolelor care pândesc în viitorul apropiat:

Faptul că nu s-a ajuns la un acord în Parlamentul Britanic ar trebui să ne îndemne la foarte multă prudență și foarte multă responsabilitate. Încă nu avem în prezent o soluție de comun agreată privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În absența unui document aprobat de Parlamentul Britanic și, ulterior de parlamentele naționale, ne direcționăm spre un scenariu de tip no-deal, fără acord, scenariu care a fost deja luat în calcul de România, au fost mai multe documente strategice aprobate încă din 2017 de către Guvernul României și au fost aprobate de către Comisia Europeană și statele membre în acest sens. 

Trebuie urmărit cu atenție și ce se întâmplă în Marea Britanie, unde au apărut tot felul de informații și propuneri alternative, dar în absența unor concluzii cu privire la aceste soluții alternative, practic statele membre se pregătesc pentru acest posibil scenariu care înseamnă, de fapt, ca o parte din ceea ce înseamnă legislația europeană și drepturile europene să nu mai fie aplicate pe teritoriul britanic și în consecință legăturile Europei cu Marea Britanie să fie, din păcate, afectate din prisma absenței unui cadru legal în vigoare.” a declarat diplomatul.

Negrescu mai afirmă faptul că în ciuda lipsei unei acord, ambele părți s-au angajat să asigure drepturile cetățenilor britanici și europeni de pe teritoriile sale, chiar dacă pericolul unui dezastru economic va fi iminent:

”Uniunea Europeană și inclusiv România, au căutat soluții pentru a ajunge la o formă finală și coerentă a acordului care să convină tuturor părților implicate. Momentul zero pentru România a fost să se asigure că cetățenii europeni și cei 400 de mii de români care trăiesc în Marea Britanie vor avea drepturile garantate și că vor trăi mai departe în Regatul Unit fiind siguri că legislația europeană va fi aplicată.

Chiar dacă nu avem încă un acord, Marea Britanie s-a angajat ferm să identifice soluții pentru cetățenii europeni care trăiesc acolo, așa cum și UE s-a angajat să găsească soluții pentru cetățenii britanici care trăiesc în spațiul european, dar cel mai bine ar fi fost să ajungem la un acord. Impactul nu poate fi ușor măsurat, dar lipsa unui acord va afecta grav economia britanică, dar și pe cea europeană și soarta unor companii și antreprenori care își desfășoară activitatea pe teritoriul britanic”, a mai declarat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *