Skip to content
Politică

BREXIT: Meleşcanu, perspective nebănuite privind românii din Marea Britanie şi influenţa Rusiei în UE EXCLUSIV

" "

BREXIT: Teodor Meleşcanu (fost ministru de Externe între 1992 şi 1996, apoi în 2014) a oferit, vineri, o amplă declaraţie pentru PSnews.ro, în care a evidenţiat perspective nebănuite în ceea ce priveşte atât situaţia românilor din Marea Britanie, cât şi influenţa Rusiei în UE.

Politicianul a evidenţiat principalele consecinţe (politice, economice, sociale şi de securitate) care derivă din evenimentul istoric petrecut, joi, în Regatul Unit. Printre altele, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) din perioada 2012-2014 a estimat care vor fi negocierile externe întreprinse după Brexit de către oficialii Regatului Unit.

" "
" "

„Este greu de spus, la ora actuală, care vor fi principalele consecinţe, însă un lucru este evident: vor fi consecinţe politice, pentru că deja azi, de dimineaţă, Irlanda a făcut o deschidere către Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, să înceapă negocieri de reunificare, ca să rămână şi Irlanda de Nord, împreună cu Irlanda, în Uniunea Europeană. Doi: scoţienii au anunţat deja că intenţionează să organizeze un referendum pe tema dacă urmează Marea Britanie sau dacă vor rămâne, tot aşa, ei singuri în Uniunea Europeană. Deci sunt, în primul rând, consecinţe politice, printre care trebuie să le numărăm şi pe cele de securitate, având în vedere că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (una dintre cele mai importante forţe militare şi un actor principal în materie de securitate pe plan european) va putea fi afectată. Există, însă, şi consecinţe de ordin economic – sunt cele legate de cursurile valutare (care vor trebui să se realinieze la noua realitate şi, după cum ştiţi, ele nu întotdeauna fac acest lucru pe criterii obiective). Ne putem aştepta la foarte multe speculaţii, prin care unii vor câştiga bani, iar alţii vor pierde, folosindu-se această împrejurare. Sunt şi consecinţe de ordin social, pentru că, deşi pe perioada în care Marea Britanie va negocia cu Uniunea Europeană ieşirea oficială din UE, se vor aplica prevederile din tratatele Uniunii Europene (respectiv dreptul la liberă circulaţie).

Este foarte posibil, însă, ca, în această perioadă, să vedem anumite măsuri care să reducă în special componenta socială a veniturilor străinilor care lucrează în Marea Britanie şi acest lucru nu ne poate spune ce se va întâmpla pe viitor în momentul în care procesul va fi încheiat. După toate probabilităţile, aşa cum estimez eu la ora actuală, Marea Britanie probabil va opta pentru o negociere care să îi facă parteneri la Piaţa Unică Europeană, aşa cum mai sunt Norvegia şi Elveţia la nivel european, ceea ce înseamnă o liberalizare clară a tuturor importurilor şi exporturilor. Însă Piaţa Unică Europeană (spre deosebire de Spaţiul Unic European) nu prevede libertate de mişcare a cetăţenilor, a capitalurilor şi aşa mai departe”, a afirmat Meleşcanu.

Pe de altă parte, Teodor Meleşcanu a apreciat că există riscuri „relativ mici” ca Brexitul să servească drept precedent pentru ca şi alte state (de exemplu, Franţa şi Olanda) să părăsească Uniunea Europeană.

„Riscurile, din punctul meu de vedere, sunt relativ mici. Ceea ce este, însă, o consecinţă clară pe care o putem de acum semnala este o creştere foarte mare a formaţiunilor politice de tip extremist în ţările Uniunii Europene, care vor folosi momentul favorabil al acţiunii domnului Farage (Nigel Farage, preşedintele partidului eurosceptic britanic UKIP – n.r.) din Marea Britanie şi a succesului său de ieşire din Uniunea Europeană, pentru a-şi face propriile lor jocuri politice interne. Deci, din punctul meu de vedere, dacă vreţi, cel mai mare efect negativ îl reprezintă tocmai acest balon de oxigen pe care ieşirea Marii Britanii îl acordă formaţiunilor extremiste din toate ţările Uniunii Europene. Ceea ce nu înseamnă neapărat că ei vor ajunge şi să îşi realizeze scopurile pe care le au”, a punctat fostul guvernant.

Totodată, Teodor Meleşcanu a arătat care ar putea fi soarta românilor care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie.

„Pe termen scurt şi mediu, nu vor fi niciun fel de probleme – există şi o declaraţie a primului-ministru britanic (actual, în funcţiune) David Cameron, tot aşa cum există şi prevederi foarte clare în tratatele Uniunii Europene, că orice ieşire trebuie să se negocieze în cel mult un termen de 2 ani, dar el poate să fie şi prelungit. În această perioadă, evident, şi cetăţenii români se vor bucura de statutul de cetăţeni europeni şi nu văd lucruri foarte grele mai puţin, să zic – probabil pe prestaţiile sociale, alocaţiile pentru copii, ajutoarele de şomaj şi altele, care vor putea să fie reziliate de guvernul Farage, dacă se face un guvern pro-Brexit, care să negocieze această ieşire. Dar pe termen scurt şi mediu nu văd niciun fel de probleme”, a explicat co-preşedintele ALDE Sector 1.

Nu în ultimul rând, Teodor Meleşcanu a făcut estimări în ceea ce priveşte creşterea influenţei Rusiei în Europa, în special în UE.

„Ieşirea Marii Britanii are două consecinţe, din acest punct de vedere, politic. În primul rând, o creştere sensibilă a rolului Germaniei în Uniunea Europeană. De data aceasta, trebuie să recunoaştem că echilibrul care exista între marile puteri din Uniunea Europeană (Germania, Franţa, Marea Britanie) era un element de ponderare şi de căutare a unui consens. Evident că ieşirea Marii Britanii (o ţară cu aproximativ 60 de milioane de locuitori, cu o economie foarte puternică, cu relaţii economice în toată lumea şi, mai ales, una din pieţele financiare cele mai importante din lume, care este City-ul londonez), evident că această ieşire va dezechilibra şi va creşte mult rolul Germaniei. În al doilea rând, evident că este adevărat şi că o Uniune Europeană fără Marea Britanie (care este o a doua putere militară, după Statele la nivelul NATO şi al Uniunii Europene) va crea şi pentru Federaţia Rusă o poziţie mai favorabilă în raporturile cu Uniunea Europeană – mai favorabilă în sensul de mult mai categorică decât până acum”, a încheiat fostul şef al SIE.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *