Skip to content
Europa

Brexit. Motivele pentru care Boris Johnson a suspendat Parlamentul britanic pentru o lună

unionsyndicacale.eu

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, forțează suspendarea Parlamentului înainte de Brexit pentru a nu avea impedimente în negocierile cu Uniunea Europeană. Tot circul făcut de Boris Johnson are două obiective – acela de a-i forța pe liderii europeni să renegocieze acordul privind Brexitul, stabilit pe vremea fostului premier britanic Theresa May și acela de a pregăti terenul pentru următoarele alegeri unde vrea să câștige iarăși mandatul de premier. 

Marea Britanie traversează o criză constituțională deoarece nu se mai știe cine reprezintă voința poporului. Parlamentarii susțin că ei reprezintă voința poporului și că Boris Johnson trebuie să-i asculte, însă, pe de altă parte, premierul britanic consideră că parlamentarii încalcă voința poporului, care a decis prin vot ieșirea țării din Uniunea Europeană. 

Marea Britanie nu are de partea sa timpul și va trebui să se pregătească de Brexit, cu sau fără acord, până pe 31 octombrie 2019. Emmanuel Macron, președintele Franței, este cel care pune presiune pe britanici să o facă mai repede și să părăsească UE, el ar fi vrut ca acest eveniment să aibă loc chiar înainte de alegerile europarlamentare, însă lașitatea sau dualitatea unor lideri europeni riscă să trimită și Uniunea Europeană într-o criză. Amânarea Brexitului, așa cum vor parlamentarii britanici, nu ar face decât să îngreuneze activitatea Uniunii Europene, atât la Comisie, cât și în Parlament. De asemenea, intrarea Italiei în jocurile UE, odată cu noul guvern de la Roma, vor grăbi ieșirea britanicilor, deoarece italienii vor dori mai multă putere în UE și vor urmări să ocupe locul lăsat liber de Marea Britanie. 

Marea Britanie va trebui să plătească aproape 40 de miliarde de euro Uniunii Europene, iar la această sumă se vor adăuga numeroasele pierderi în economie. Britanicii au ales să se despartă de un gigant economic, probabil cea mai mare forță economică a lumii, și acum caută cu disperare o soluție să se așeze la masa negocierilor. Parlamentarii imploră mila Uniunii, iar premierul Boris Johnson joacă la cacealma pentru a găsi un acord cu UE. 

Totodată, Boris Johnson are și calcule politice. Forțând Parlamentul britanic și Uniunea Europeană să intre în acest joc, poate declanșa alegerile anticipate și își poate continua campania pro-Brexit. Profitând de valul mare de britanici care vor ieșirea din UE, Boris Johnson și Partidul Conservator ar putea câștiga următoarele alegeri fără emoții. 

Dacă Brexit-ul a fost o mutare greșită pentru Marea Britanie, atunci alegerile anticipate vor fi o greșeală și mai mare care vor lăsa țara în mâinile euroscepticismului și complet dependentă de Statele Unite ale Americii. Marea Britanie rămâne izolată, în schimb, în relațiile cu China și va avea foarte mult de suferit în relațiile cu Uniunea Europeană. Vor fi SUA suficiente pentru supraviețuire? Pe termen scurt o să pară un pariu riscant, pe termen lung se va dovedi o greșeală și mai mare, existând riscul ca britanicii să piardă din puterea lor internațională, mai ales în Africa. Până la urmă, economia țării este dependentă de piața internațională și de securitatea internațională. O Marea Britanie singură și fragilă va întâmpina dificultăți să se impună pe scena internațională, iar UE profita de aceste vulnerabilități. 

Suspendarea Parlamentului britanic a fost decis de regina Elisabeta, iar Tribunalul Suprem din Londra a considerat că este constituțional. Totodată, Parlamentul britanic a decis în urmă cu câteva zile să-l oblige pe premier să caute un acord pentru o ieșire ordonantă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă Boris Johnson a spus că nu vrea să amâne termenul de pe 31 octombrie 2019, când va expira și mandatul lui Juncker la conducerea Uniunii Europene. Premierul britanic mai e conștient și de faptul că Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, va trebui să se impună imediat în această problemă, chiar pe 1 noiembrie 2019, pentru a nu arăta slăbiciuni pe scena internațională și pentru a le arăta celorlalte state că cine vrea să părăsească spațiul european va suporta consecințe drastice. 

Motivele lui Boris Johnson pentru a cere suspendarea Parlamentului au legătură strict cu acordul privind Brexit, pe care îl caută pe ascuns, și cu alegerile din viitor, unde pregătește o campanie pro-Brexit. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *