Skip to content
Economie Politică

Brexit nu va afecta cooperarea economică și comercială România – Marea Britanie

economica.net

Obiectivul strategic al României este ca Uniunea Europeană şi Marea Britanie să aibă o relaţie cât mai apropiată, după producerea Brexitului. În contextul Parteneriatului Strategic bilateral, ne dorim aprofundarea dimensiunii economice. Avem în vedere proiecte comerciale şi de investiţii în domeniile industriei auto, energie, infrastructură sau cercetare-dezvoltare”, a declarat ministrul Mediului de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea.

Perspectivele de cooperare economică şi comercială post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, precum şi valorificarea oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic bilateral româno-britanic, încheiat în 2003, au fost temele centrale în cadrul discuţiilor care au avut loc luni între ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi comisarul pentru Comerţul cu Europa al Marii Britanii, Andrew Mitchell, anunță Agerpres.

Oprea a transmis partenerilor de dialog preocuparea MMACA pentru creşterea nivelului investiţiilor şi al comerţului bilateral, exprimând speranţa că ritmul şi nivelul cooperării vor fi menţinute şi după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană.

Intrarea London Stock Exchange Group pe piaţa românească prin deschiderea centrului de servicii pentru afaceri la Bucureşti a reprezentat un semnal investiţional britanic puternic pentru România, se arată în comunicatul MMACA.

De asemenea, ”deschiderea unei reprezentanţe a companiei româneşti Modpack System, unul dintre furnizorii de vârf la nivel naţional de servicii de ambalare industrială pentru export şi relocare de obiective industriale, la Liverpool, reprezintă o poveste de succes şi un model de urmat pentru alţi investitori români pe piaţa britanic”, a mai declarat ministrul Oprea.

Preluarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 a fost, de asemenea, o temă de interes în cadrul întrevederii bilaterale de la Bucureşti. Ministrul Ştefan-Radu Oprea l-a asigurat pe comisarul britanic de susţinerea României în finalizarea acordului de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În plus, cei doi oficiali au analizat şi viitorul colaborării în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, partenerii de dialog convenind asupra necesităţii modernizării acesteia, astfel încât să poată răspunde actualelor provocări ale economiei globale şi să funcţioneze din nou pentru toată lumea.

Ministrul Oprea l-a informat, în acest sens, pe comisarul britanic că, pe agenda OMC, comerţul electronic se bucură de o atenţie deosebită, urmând ca, în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, să fie organizat un eveniment centrat pe inovare şi a invitat, cu acest prilej, Marea Britanie să se alăture discuţiilor, pentru a transmite un semnal clar în cadrul Uniunii asupra faptului că relaţiile bilaterale continuă.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării, la Bucureşti, a Business breakfast and trade summit on inovative technology, organizat de Camera de Comerţ Româno-Britanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *