Skip to content
Internațional

Brexit. Principalele puncte din planul lui Boris Johnson privind ieșirea Marii Britanii din UE

unionsyndicacale.eu

Boris Johnson, premierul britanic, a promis că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cu un acord favorabil insularilor. Acesta a prezentat miercuri, cu 2 octombrie, cu 29 de zile înainte de ieșirea Regatului Unit din UE, planul său în cinci puncte privind Brexit-ul.

Într-o scrisoare de șase pagini înaintată președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șefilor de stat sau de guvern ai Consiliului European și negociatorului-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, premierul  britanic a punctat că ”acest guvern dorește să obțină un acord și sunt singur că și dumneavoastră doriți același lucru. Dacă nu vom putea obține unul, eșecul rezultat va fi unul al politicii de stat pentru care toți vom fi responsabili”. 

Planul lui Johnson

În propunerea înaintată de Johnson denumită ”un nou protocol privind granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord”, se prevede ca Irlanda de Nord (care face parte din Marea Britanie) să rămână și după Brexit într-un fel de zonă comună cu UE pentru schimbul de mărfuri. Termenul „piață unică” a fost evitat, în mod evident. Pe de altă parte, Irlanda de Nord trebuie să iasă din uniunea vamală, la fel ca întregul Regat Unit, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale Brexit-ului, a subliniat Johnson.

Din perspectiva premierului britanic, noul plan respectă Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în regiune, iar schimbul de mărfuri între Republica Irlanda și Irlanda de Nord poate să continue fără impedimente. Controalele vamale vor fi realizate ”în mod descentralizat” cu declaraţii electronice, existând ”un număr foarte mic de controale efectuate în clădirile” firmelor vizate, a mai precizat premierul.

Concret, planul prevedere:

– respectarea acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt celor 30 de ani de ciocniri violente între protestanți, aripa unionistă, majoritară, care dorea unirea cu Marea Britanie, și romano-catolici, tabăra naționalistă ce urmărea o Irlandă unită, ce a fost semnat la 10 aprilie 1998 de fostul premier britanic Tony Blair, șef al Executivului de la Londra între 1997 și 2007, și fostul prim-ministru al Irlandei, Bertie Ahern, în funcție în perioada 1997 – 2008.

– un angajament privind domeniile de îndelungată colaborare Marea Britanie – Irlanda.

– crearea unei zone de reglementare pe insula irlandeză, care să vizeze toate mărfurile, inclusiv produsele agro – alimentare.

– Adunarea Legislativă Națională și Executivul Irlandei de Nord vor avea posibilitatea să avizeze noile aranjamente de reglementare înainte ca acestea să fi intrat în vigoare.

– după încheierea perioadei de tranziție, Irlanda de Nord va face parte în integralitate din zona vamală a Regatului Unit, nu va mai fi parte a uniunii vamale europene după încheierea perioadei de tranziție. ”Pentru acest Guvern, ieșirea Regatului Unit din uniunea vamală la finalul perioadei de tranziție a reprezentat un punct esențial. Preluarea controlului asupra politicii comerciale este esențială pentru viitoarea noastră viziune. Această propunere este complementară cu dorința menținerii unei frontiere deschise în Irlanda de Nord.  Tranzacțiile comerciale cu mărfuri între Irlanda de Nord și Irlanda reprezintă puțin peste un procent din comerțul total cu mărfuri între Regatul Unit și Uniunea Europeană. Este rezonabil ca această frontieră să fie gestionată în mod diferit”, este justificat în document.

Acest ultim punct parte să facă trimitere la nemulțumirile unei părți a clasei politice privind mecanismul de backstop, calificat de premierul Boris Johnson ca fiind ”anti-democratic și în contradicție cu suveranitatea Regatului Unit”.

Regatul Unit, a decis pe data de 23 iunie 2016 în urma referendum-ului, ieșirea din Uniunea Europeană. În prezent, britanicii mai au un obstacol de trecu: summitul Consiliului European din 17-18 octombrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *