Skip to content
Internațional Politică

BREXIT, un kamikaze în UE: fără acord și cu cuțitele pe masă. Consecințele

unionsyndicacale.eu
" "

Marea Britanie s-a transformat într-un kamikaze care stă în Uniunea Europeană și se pregătește să ne arunce pe toți în aer pentru că nu suportă să fie cea care pierde cel mai mult din acest conflict inițiat chiar de ea. Este evident pentru toți liderii europeni că Marea Britanie forțează un Brexit fără acord, ale cărui consecințe reale nu le cunoaște nimeni, dar se tem toți de ele.

Cabinetul de miniștri al Marii Britanie oferă șanse mari unui Brexit fără acord, chiar dacă UE este dispusă să le acorde mai mult timp pentru negociere. Premierul Theresa May a încercat toate soluțiile posibile și rămâne încrezătoare că va reuși să obțină votul pentru un Brexit cu acord.

" "
" "

Marea Britanie a primit din partea Uniunii termen să adopte săptămâna viitoare acordul deja stabilit și vor părăsi UE pe 22 mai 2019, iar dacă nu-l adoptă în zilele următoare, ieșirea va fi pe 12 aprilie 2019. Theresa May a ratat mai multe șanse pentru a obține voturile și se pare că actuala clasă politică de la Londra nici nu dorește un acord, având un conflict deschis cu UE.

Consecințele unui Brexit fără acord

Lira se prăbușește la fiecare știre că britanicii n-au acceptat acordul cu UE; când vor ieși din Uniune, lira va suferi un șoc uriaș, analiștii estimează că lira va scădea la 1,20 dolari. Cele mai mari probleme pe piața financiară vor fi resimțite în tranzacții.

Prețul produselor din magazine ar putea crește, iar unele produse britanice pot fi refuzate de UE, fiind nevoie de o nouă certificare și autorizare. O parte dintre producători ar fi nevoiți să-și mute operațiunile în UE pentru a evita blocajele și pentru a rămâne pe o piață mult mai mare decât Marea Britanie. McDonalds, KFC și supermarketurile din Marea Britanie au avertizat că fără acordul cu UE, vor întâmpina numeroase probleme pentru aprovizionare și ar putea să se trezească fără anumite produse sau să le aștepte foarte mult timp.

Cetățenii britanici ar întâmpina numeroase impedimente când vor dori să se deplaseze în Europa sau europenii care vor să ajungă în Marea Britanie. Este neclar dacă europenii vor mai avea drept de muncă în Marea Britanie și cei 1,3 milioane de britanici din Uniune dacă vor mai rămâne aici.

În problema imigrației Marea Britanie va trebui să se descurce singură și să ia măsurile pe care le vrea, însă politicienii de la Londra ar putea cere controale la vamă motivând că se feresc de refugiați. Acest lucru ar îngreuna de asemenea deplasarea și transportul de produse din/spre Marea Britanie. Tot legat de frontieră, va rămâne situația cu Irlanda de Nord și se va crea o frontieră externă a Uniunii Europene.

Cum se schimbă geopolitica

Fără Marea Britanie, UE va trebuie să-și regândească toată politica externă și să-și îndrepte atenția spre alte țări din lume. În același timp, britanicii vor fi un ghimpe dureros în coasta UE și vor lucra prin parteneri și lobbyiști pentru a opri anumite proiecte.

Marea Britanie va avea la granițele ei cea mai mare amenințare de care a fugit întotdeauna – binomul Franța-Germania. Cu tot sprijinul americanilor, britanicii se vor simți încolțiți. Situația ar putea scăpa de sub control dacă UE și-ar face într-adevăr o armată.

Marea Britanie va sprijini pe oricine este în UE dar se opune binomului Franța-Germania. Acest joc riscă să-i afecteze intrarea pe piața europeana, pe care o va controla UE și vor schimba regulile jocului pentru britanici. Până la urmă, politica e un război.

Ce urmează

Cele mai multe îngrijorări la Bruxelles sunt legate de un Brexit fără acord. Președintele francez știe că un astfel de dezastru ar pune în pericol proiectul său de reformare a Europei pentru că Uniunea va trebui să lupte să facă față pierderilor și să-și regleze situația economică după divorț. Vor urma câțiva ani dificili pentru europeni, plini de incertitudine și teamă, ceea ce vor exploata euroșcepticii, rușii, americanii și chinezii.

După atâtea eșecuri, sunt șanse foarte mici să existe un acord, aproape inexistente, dar Theresa May își va juca săptămâna viitoare ultima carte. Cu alte cuvinte, va trebui să facă ceea ce a greașit până acum.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *