Skip to content
Puterea Știrilor Video

Brexitul a câștigat alegerile în Regatul Unit. Tomac: cei 300.000 de români care se află în Marea Britanie vor fi afectați!

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul și președintele PMP, Eugen Tomac, invitat în studioul Puterea Știrilor, a vorbit despre efectele rezultatelor alegerilor legislative anticipate organizate, joi, în Marea Britanie.

Potrivit europarlamentarului, prin votul de joi „se pune capăt unei crize politice”, astfel că britanicii dau mandat premierului Boris Johnson și Parlamentului britanic de a încheia în termenul cel mai scurt ieșirea Marii Britanii din UE.

Totodată, Tomac atrage atenția că cei 300.000 de români, la fel ca și ceilalți europeni care se află în Marea Britanie vor fi afectați de Brexit. „Este o pierdere uriașă plecarea Marii Britanii din UE”, mai adaugă acesta.

„Este un mesaj clar pe care îl dă societatea britanică, care l-a început a fost extrem de rezervată în a tranșa lucrurile cu privire la Brexit. Prin acest vot se pune capăt unei crize politice. Britanicii dau mandat premierului Boris Johnson și Parlamentului britanic de a încheia în termenul cel mai scurt ieșirea Marii Britanii din UE.

Eu cred că ieșirea Marii Britanii din UE va fi cu acord, este în interesul ambelor părți. Dincolo de retorica politică sunt consecințele economice și politice care până la urmă îi afectează în mod direct pe cetățeni. Faptul că Marea Britanie pleacă din Uniunea Europeană reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care le traversează Uniunea Europeană din momentul în care s-a creat. (…)

Mesajul este foarte clar: cei 300.000 de români, la fel ca și ceilalți europeni care se află în Marea Britanie vor fi afectați de acest Brexit. Noi ne dorim un acord pentru că oamenii nevinovați nu trebuie să sufere în urma acestei decizii cu efecte politice imediate. Cred că va exista un acord, însă, el poate fi făcut în termeni foarte brutali și duri cu consecințe chiar și asupra românilor și asupra britanicilor care se află pe teritoriul UE. Sau poate exista un acord care să păstreze o serie de principii care pot sta la baza noii relații dintre UE și Marea Britanie. Este o pierdere uriașă plecarea Marii Britanii din UE”, a declarat Eugen Tomac, la Puterea Știrilor.

Majoritate absolută pentru conservatori în Parlament

Britanicii au votat joi pentru a alege un nou Parlament, cel care va stabili când și cum se va produce despărțirea de UE. Conservatorii conduși de Boris Johnson au obţinut majoritatea în Parlamentul britanic, depășind pragul celor 326 de mandate necesare pentru acest lucru, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri.

După numărarea rezultatelor în 600 de circumscripţii electorale, conservatorii deţin 328 de locuri de deputaţi, potrivit datelor difuzate de presa britanică. Acest rezultat înseamnă că Johnson va avea cale liberă pentru a-și duce la îndeplinire planul de a libra Brexitul până pe 31 ianuarie 2020.

Partidul Național Scoțian este al doilea câștigător al alegerilor din Marea Britanie, după Partidul Conservator, și asta înseamnă că perspectiva unui referendum pentru independența Scoției a devenit mai reală, în ciuda opoziției lui Boris Johnson. ”Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre”, a declarat vineri lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon.

Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor britanici, a anunțat că nu va mai conduce partidul după rezultatele dezamăgitoare obținute de formațiune sa politică. Corbyn, care și-a obținut mandatul în circumscripţia londomeză Islington North, a ținut un discurs în care spune că doreşte ca partidul său să înceapă ”să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic”, în contextul în care laburiştii au pierdut zeci de locuri în parlament.

Este evident că este o noapte foarte dezamăgitoare pentru Partidul Laborist, cu rezultatul pe care l-am obţinut”, a spus Corbyn adăugând că „Nu voi conduce partidul în nicio viitoare campanie electorală generală”.

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este „foarte bun” pentru românii care locuiesc acolo.

„Acest rezultat e foarte bun pentru românii din Marea Britanie, pentru că premierul Boris Johnson împreună cu Partidul Conservator au dorit – şi cred că doresc şi în continuare – să realizeze Brexit-ul, dar cu acord, acel acord negociat cu UE, un acord bun care protejează pe românii noştri, le acordă drepturi semnificative şi de asta am spus de multe ori, şi acum se pare că ne apropiem de această soluţie, cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu acord şi spre asta ne îndreptăm”, a afirmat Iohannis, la Bruxelles.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *