Skip to content
Politică

Brexitul încă încinge spiritele. Verhofstadt se bate pentru drepturile cetățenilor UE

index.hu

Brexitul încă încinge spiritele. Președintele grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, se bate pentru drepturile cetățenilor Uniunii Europene după ieșirea Marii Britanii din UE.

Verhofstadt (negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit) a avertizat luni că oferta premierului britanic Theresa May privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene este incompletă şi incorectă, relatează BBC, preluat de Mediafax.

Într-o scrisoare comună semnată de către liderii celor mai importante patru grupuri din Parlamentul European, propunerea Marii Britanii privind drepturile cetăţenilor UE după Brexit este catalogată drept „o dezamăgire uriaşă, departe de ceea ce sunt ei îndreptăţiţi să primească”.

Guy Verhofstadt avertizează că europenilor din Marea Britanie li se oferă mai puţine drepturi decât britanicilor din UE, iar Blocul comunitar nu va accepta acordul de Brexit dacă oferta nu va fi schimbată.

„Propunerea Marii Britanii este departe de ambiţiile anunţate de a «pune cetăţenii pe primul plan». Dacă ar fi implementată, ar arunca un nor negru de neclaritate şi incertitudine asupra vieţii a milioane de europeni. Este o dezamăgire uriaşă să propui ca europenii să obţină statutul unor «cetăţeni ai ţărilor terţe» în Marea Britanie, cu mai puţine drepturi decât cetăţenii britanici din UE”, a precizat Verhofstadt.

Potrivit europarlamentarului ALDE, europenii şi-ar pierde dreptul de a vota în alegerile locale, familiile acestora vor fi vizate de cerinţele privind salariul minim, iar statutul copiilor născuţi după Brexit în Marea Britanie este nesigur.

„Această ofertă prezintă un risc real de a crea o cetăţenie de rang secund. Este în contradicţie inclusiv cu manifestul «Vote Leave», care promitea să trateze cetăţenii UE «nu mai puţin favorabil decât în prezent»”, a mai spus Verhofstadt.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *