Skip to content
Puterea Știrilor Video

Brexitul, pe ultima sută de metri. Laurențiu Rebega, informații de ultim moment pentru românii din Marea Britanie

www.laurentiurebega.ro

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, invitat în studioul Puterea Știrilor, a vorbit despre varianta unui Brexit fără acord.

”Păi, lucrurile sunt foarte tehnice aici,  este o listă destul de lungă, pe care ambele părți trebuie să le îndeplinească. Acum e firesc ca Marea Britanie care a profitat și a obținut anumite finanțări, într-o oarecare măsură să plătească finanțările pe care le-a obținut  până acum. Dar, pe de altă parte trebuie să înțelegem că lucrul acesta se datorează și contribuției pe care Anglia a avut-o la bugetul Uniunii Europene. Se vorbește despre apartenența cetățenilor la Uniunea Europeană sau la Marea Britanie, de acordurile care se vor încheia ulterior, lucrurile sunt mult mai tehnice. E aproape imposibil să găsești un compromis.

Cea mai dificilă înțelegere va  fi granița Irlandei. Adică, în primul rând s-a plecat greșit de acolo nu poate fi rezolvat fără acest lucru. Granița cu Irlanda este decizia hotărâtoare. Putem să cădem cu orice vreți dumneavoastră , 99% din puncte să fie rezolvate, dacă acesta nu este rezolvat, nu se va încheia absolut niciun acord”, a afirmat Laurențiu Rebega.

De altfel, acesta a explicat și motivele pentru care românii stabiliți în Marea Britanie au sau nu motive de îngrijorare, în urma Brexit:

”Sunt două aspecte aici: unul, pe de o parte cei care deja sunt rezidenți în Marea Britanie, nu au ce să piardă în momentul de față, pentru că sunt rezidenți ai Marii Britanii, nimeni nu o să-i trimită înapoi, pe de altă parte vor exista probabil sau va exista o perioadă foarte scurtă până se înțelege exact care va fi poziționarea față de Uniunea Europeană și care va fi acordul special pe zona aceasta.

Am vorbit cu colegii din Marea Britanie, cu conservatorii de acolo, care au spus în felul următor: nu avem niciun motiv de îngrijorare, pentru că noi ne dorim foarte tare ca românii să rămână aici unde sunt. Bineînțeles că vor fi și cazuri excepționale, când oamenii n-au contract, când oamenii așteaptă să își rezolve problemele de viză și așa mai departe. Dar astea sunt  lucruri minore, care se întâmplă în orice piață a muncii, nu numai acolo” a mai adăugat reprezentantul PRO România.

În data de 13 martie, deputații din Camera Comunelor de la Londra au votat clar împotriva acordului de Brexit negociat de premiera Theresa May cu UE. Aceasta a încercat până în ultimul moment să obțină o majoritate pentru acord.

În aceeași zi, Comisia Europeană a transmis că nu este suficient faptul că Parlamentul britanic a votat împotriva unui Brexit fără acord subliniind că pentru a preveni o astfel de opţiune este nevoie ca Marea Britanie chiar să aprobe un acord privind retragerea din UE.

”Am luat notă de voturile din Camera Comunelor din această seară„, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după Camera Comunelor a aprobat miercuri seară, în formă definitivă, proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, cu amendamentul „în orice circumstanţe„.

Sunt doar două căi de ieşire din EU: cu sau fără un acord. UE este pregătită pentru ambele. Pentru ca un Brexit fără acord să iasă din discuţie nu este suficient să votaţi împotriva lipsei unui acord – trebuie să aprobaţi un acord. Am ajuns la un acord cu prim-ministrul şi UE este pregătită să-l semneze„, a adăugat reprezentanta instituţiei europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *