Skip to content
Societate

Brigada Rutieră a Capitalei cere operatorilor de transport alternativ şi conducătorilor auto să se conformeze cerinţelor OUG 49/2019, până la 1 februarie

news.ro

Brigada Rutieră a Capitalei cere cere operatorilor de transport alternativ şi conducătorilor auto să se conformeze cerinţelor OUG 49/2019, până la 1 februarie. Lipsa copiei autorizaţiei de transport alternativ se pedepseşte cu amendă de până la 5.000 de lei şi se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.

Transportul alternativ a căpătat un interes din ce în ce mai crescut în ultimii ani în ţara noastră şi mai ales în Municipiul Bucureşti, având în vedere ca traficul rutier se intensifică progresiv. În mod firesc, activitatea de transport de persoane efectuată prin intermediul platformelor digitale este supusă reglementărilor legale”, a transmis, miercuri, Brigada Rutieră a Capitalei.

Astfel, în conformitate cu prevederile OUG 49/2019, privind activităţile detransport alternativ cu autoturism şi conducător auto, operatorul de transport alternativ are următoarele obligaţii:

a) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ autoturisme pentru care au fost emise în prealabil copii conforme ale autorizaţiei de transport alternativ;

b) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ numai autoturisme înscrise pe platforma digitală;

c) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ doar autoturisme care respectă prevederile art. 22 alin. (1);

d) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ conducători auto care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 23;

e) să nu transmită copia conformă a autorizaţiei de transport alternativ către alt operator de transport alternativ sau oricărei alte persoane, pentru a fi utilizată în scopul efectuării transportului alternativ;

f) să pună la dispoziţia conducătorului auto documentele prevăzute la art. 24;

g) să raporteze operatorului platformei digitale orice modificare a informaţiilor şi datelor furnizate acestuia în maximum 48 de ore de la apariţia oricărei astfel de modificări;

h) să efectueze transportul alternativ numai prin intermediul unei platforme digitale cu avizul tehnic valabil, eliberat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Datele referitoare la valabilitatea avizelor eliberate vor fi publicate pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Brigada Rutieră atrage atenţia că, potrivit prevederilor art.24 din OUG 49/2019, atunci când îşi desfăşoară activitatea, conducătorul auto trebuie să deţină la bordul autoturismului şi să prezinte organului de control rutier, pe lângă documentele prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele documente:

a) asigurarea de răspundere civilă auto;

b) asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;

c) ecusonul de transport alternativ;

d) copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Efectuarea transportului alternativ fără a deţine pentru acesta copie conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ atrage sancţionarea conducătorului auto cu amenda cuprinsă între 1000-5000 lei, iar ca măsura complementară, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutier”, au mai transmis poliţiştii din Bucureşti.

Brigada Rutieră solicită operatorilor de transport alternativ/conducătorilor auto să respecte prevederile legislaţiei incidente domeniul transportului alternativ şi să se conformeze reglementărilor actului normativ începând cu data de 01.02.2020.

Acţiuni pentru verificarea legalităţii efectuării transportului alternativ vor fi organizate în permanenţă de către poliţiştii Brigăzii Rutiere şi vor fi vizaţi atât conductorii auto ce efectuează transport alternativ, cât şi cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din Municipiul Bucureşti”, a mai transmis Brigada Rutieră, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *