Skip to content
Politică

Britanicii de la Financial Times o susțin pe Kovesi: Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei

Inquam Photos / Octav Ganea

Financial Times a publicat, joi, un articol asumat de board-ul editorial, care susţine că Laura Codruta Kovesi este cea potrivită pentru funcţia de procuror şef al Europei.

Uniunea Europeană se află în proces de numire a procurorului şef european. Ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru această activitate. Aceasta este Laura Codruta Kovesi, un procuror curajos din România.

Există câteva argumente excelente în favoarea numirii doamnei Kovesi, nu în ultimul rând faptul că Guvernul României se opune cu fermitate numirii sale„, se arată în articolul respectiv.

FT adăugă că nu există niciun dubiu că ceilalţi doi candidaţi, din Franţa şi Germania, ar face o treabă bună, dar niciunul nu are experienţa lui Kovesi de a conduce o luptă „dificilă şi, câteodată, singură” împotriva corupţiei profunde din România, conform Ziare.com

Britanicii amintesc că, în timp ce Kovesi era şefa DNA, instituţia a ajutat la condamnarea unor miniştri, a unor parlamentari sau primari acuzaţi de fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni. „Munca sa neobosită i-a adus respectul partenerilor României”, mai spun jurnaliştii străini.

„Eforturile doamnei Kovesi au inspirat milioane de compatrioţi să ceară clasei politice să nu împiedice lupta anticorupţie, dar în schimb ea a fost răsplătită cu adversitatea Guvernului condus de PSD şi Liviu Dragnea, numit „bărbatul puternic din spatele lui (Executivului – n.red.) „.

Financial Times aminteşte că Guvernul român a îndepărtat-o din funcţie pe Kovesi în iulie 2018, ceea ce a fost o „sfidare de neiertat şi inexplicabilă a normelor UE privind libertatea Justiţiei”.

FT spune că forţele antireformiste din Guvernul României şi din Justiţie „sunt atât de disperate să o împiedice pe doamna Kovesi să devină primul procuror şef al UE încât a fost pusă sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz în serviciu”. Mai mult, notează jurnaliştii străini, „această încercare nereuşită de a o discredita pe Kovesi a coincis cu o OUG menită să reducă brusc independenta agenţiei anticorupţie (DNA – n.red.) pe care a condus-o timp de cinci ani”.

FT adăugă că preşedintele Klaus Iohannis a avut dreptate când a vorbit despre tentativa tot mai evidentă de control politic asupra sistemului judiciar.

Este încurajator faptul că două comisii ale Parlamentului European au recomandat săptămâna aceasta ca doamna Kovesi să fie numită în funcţia de procuror UE„, notează FT, adăugând că, totuşi, nu este o chestiune gata stabilită şi acest lucru va fi decis de Parlamentul European şi Consiliul UE prin consens.

„Guvernul României pune presiune asupra Consiliului pentru a îngropa şansele dnei Kovesi”, susţine sursa citată.

„Numirea sa va pune liderii UE în poziţia de a nu lua în considerare dorinţele ferm exprimate ale unui guvern care la începutul lunii ianuarie a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Din fericire, cutumele UE de a face un compromis şi de a respecta voinţa unui stat membru nu predomina întotdeauna.

În 2017, liderii UE au ignorat obiecţiile guvernului polonez şi au făcut o mişcare corectă, numindu-l pe Donald Tusk ca preşedinte al Consiliului European. Ei ar trebui să procedeze la fel acum şi să îi dea funcţia lui Kovesi”, încheie FT materialul.

Amintim că, marţi, Kovesi a fost desemnată în Comisia CONT cel mai potrivit candidat pentru şefia Parchetului European, iar miercuri şi Comisia LIBE a decis să o susţină pentru acest post.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *