Skip to content
Politică

Britanicii resping din nou acordul pentru Brexit. Radu Tudor: Este cea mai mare provocare pentru diplomația română

Parlamentul Britanic a respins marți seara ultimul acord negociat cu Uniunea Europeană în vederea Brexitului, cu o lună înainte de termenul inițial stabilit de punere în aplicare a ieșirii Regatului Unit din UE.

Cu un dezastru bătând la ușă în lipsa unui acord, jurnalistul Radu Tudor ne spune care este situația actuală, posibile scenarii în privința Marii Britanii și provocările diplomației române în contextul președinției rotative a Consiliului UE:

”În primul rând trebuie să subliniem faptul că aceste dificultăți se întâmplă pe președinția românească a Consiliului Uniunii Europene și cred că toți trebuie să fim conștienți de efortul uriaș pe care-l depune diplomația română din această perspectivă. La București vin săptămânal toți greii Uniunii Europene, ai Comisiei Europene, ai Consiliului European și e o mare provocare pentru România, dar și o opurtunitate. Dacă țara noastră, împreună cu toți partenerii și aliații din Uniunea Europeană vor putea găsi o cale de înțelegere cu Marea Britanie, ar putea să evite un Brexit dur fără acord. Acesta ar putea să însemne coșmarul tuturor statelor membre UE și mă refer aici în primul rând la România pentru că este țara noastră și ne interesează care va fi soarta în primul rând a muncitorilor români din Marea Britanie. Înțeleg că sunt peste 400 de mii de români în Marea Britanie. 

Așadar, e o provocare diplomatică foarte mare din perspectivă europeană, pe care o gestionează România. E și o problemă bilaterală foarte serioasă și eu cred măcar din acest punct de vedere ar trebui pentru o secundă să punem capăt războilui româno-român, să existe niște consultări la cel mai înalt nivel între toate centrele de putere și să facem un efort unic românesc pentru a reprezenta interesele cetățenilor români care muncesc în Marea Britanie, dar și pentru a găsi o eventuală soluție cu premierul britanic Theresa May. ” a declarat Radu Tudor pentru PSNews.ro

Jurnalistul mai afirmă că situația de față este cea mai mare provocare a diplomației europene sub gestionarea României și consideră că toate conflictele interne trebuie puse deoparte pentru ca politicienii români să lucreze împreună la rezolvarea acestei situații fără precedent:

Am văzut trei voturi negative într-un timp foarte scurt la Londra, iar asta arată că perspectiva nu este deloc încurajatoare. Nu cred că ar putea să apară o soluție miraculoasă in extremis. Acum se vorbește despre un posibil al doilea referendum și în cazul care acesta se va organiza să fie alt rezultat. Cert este că e cea mai mare provocare diplomatică pentru întreaga Uniune Europeană și nu putem să anticipăm sub nicio formă care va fi soluția oferită de clasa politică din Marea Britanie, dar putem să avem o lecție învățată: cine se pripește să părăsească sistemul de valori europene, cine are o retorică împotriva UE, s-ar putea să pățească precum Marea Britanie și mă uit inclusiv la scenariile acestea incredibile în care mulți cetățeni britanici își fac provizii de hrană și medicamente pentru că nu știu care va fi exact dimensiunea efectelor Brexitului dacă acesta se va întâmpla într-un timp scurt.

În acest mare necaz european România are un potențial de afirmare. Am văzut toate mesajele transmise pe Twitter și oficial de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba. Ar trebui să înțelegem că această temă nu poate și nu trebuie să implice viziuni diferite pe această temă a țării noastre, mai ales în timpul exercitării președinției române a Consiliului UE.” a mai declarat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *