Skip to content
Externe

Bruxelles-ul taie accesul Rusiei și Belarusului la fonduri UE de 435 milioane euro

pixabay.com

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia și Belarus în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (ENI CBC), precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, ca urmare a agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei. Aceasta înseamnă, printre altele, că nu se vor mai face plăți către Rusia sau Belarus, transmite Executivul UE. Suspendarea are efect imediat și vizează fonduri UE de 435 milioane de euro, potrivit profit.ro.

Finanțarea UE pentru cele opt programe ENI CBC cu Rusia este de 178 de milioane de euro, în timp ce finanțarea pentru cele două programe cu Belarus (ENI CBC și Interreg) se ridică la 257 de milioane de euro. De asemenea, este suspendată cooperarea cu ambele țări în cadrul programelor din noua perioadă de programare 2021-2027. „Agresiunea militară rusă este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli. Suspendarea tuturor programelor și plăților transfrontaliere și transnaționale către Rusia și Belarus și, în același timp, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o expresie concretă a solidarității politicii europene și de coeziune cu poporul ucrainean„, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Separat, Comisia a decis să suspende cooperarea cu entitățile rusești în domeniul cercetării, științei și inovării.

“Comisia nu va încheia niciun contract nou și nici nu va încheia noi acorduri cu organizații rusești în cadrul programului Orizont Europa. În plus, Comisia suspendă plățile către entitățile rusești în cadrul contractelor existente. Toate proiectele în curs de desfășurare, la care participă organizații de cercetare rusești, sunt în curs de revizuire – atât în cadrul programului Orizont Europa, cât și în cadrul programului Orizont 2020, precedentul program al UE pentru cercetare și inovare”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Sprijin suplimentar pentru Ucraina

De asemenea, Comisia a anunțat că explorează de urgență posibilitățile juridice și operaționale de consolidare a programelor de cooperare transfrontalieră existente între țările UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia) și Ucraina, precum și participarea Ucrainei la programul ENI CBC pentru bazinul Mării Negre sau la programul transnațional Interreg Dunărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *