Bruxelles-ul va închide procedura din Articolul 7 al Uniunii declanșată împotriva Poloniei

Sursa foto: https://www.caleaeuropeana.ro/comisia-europeana-ar-putea-debloca-o-finantare-de-13-mld-de-euro-pentru-ungaria-in-schimbul-sprijinului-guvernului-orban-privind-majorarea-bugetului-ue-si-asistenta-pentru-ucraina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=comisia-europeana-ar-putea-debloca-o-finantare-de-13-mld-de-euro-pentru-ungaria-in-schimbul-sprijinului-guvernului-orban-privind-majorarea-bugetului-ue-si-asistenta-pentru-ucraina

Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a pune capăt unei proceduri declanşate în decembrie 2017 împotriva Poloniei, salutând măsurile luate de guvernul lui Donald Tusk pentru a restaura independenţa sistemului judiciar, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Ziua de astăzi marchează un nou capitol pentru Polonia”, a declarat preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

„După peste zece ani, credem că procedura Articolului 7 poate fi închisă. Îl felicit pe prim-ministrul Donald Tusk şi guvernul său pentru acest progres major”, a adăugat ea.

Procedura articolului 7 din tratatul UE poate duce în teorie la o suspendare a drepturilor de vot al unei ţări în Consiliu, în caz de „încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară membră.

Procedura a fost lansată de Comisia Europeană în decembrie 2017 împotriva Poloniei din cauza îngrijorărilor privind reformele judiciare introduse de partidul naţionalist Lege şi justiţie (PiS), la putere din 2023, care au fost acuzate că subminează independenţa judecătorilor.

Relaţiile între UE şi Varşovia trec printr-o perioadă de avânt după înfrângerea PiS în alegerile legislative din octombrie şi venirea la putere a forţelor pro-europene conduse de Donald Tusk.

Din punctul de vedere al Comisiei, „nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul articolului 7 din tratatul UE”.

Citște mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: