Bruxellesul adoptă prima măsură care să întărească economia UE în fața asaltului lui Trump

Sursa foto: freepik

Comisia Europeană anunță prima măsură menită să stimuleze lichiditatea pieței de capital a blocului comunitar, în încercarea de a concretiza promisiunile legate de reducerea barierelor birocratice.

Astfel, Uniunea Europeană va reduce timpul necesar pentru decontarea tranzacțiilor cu acțiuni, obligațiuni și fonduri de la două zile la o zi.

Decizie vine în contextul în care UE încearcă să revigoreze piețele sale prin încurajarea investițiilor interne și internaționale și prin creșterea lichidității.

Aliniere cu Elveția și Marea Britanie

”Un ciclu de decontare mai scurt ar spori atractivitatea piețelor UE”, se arată în comunicatul de presă emis de Comisia Europeană, citat de Financial Times.

Doar că decontarea titlurilor de valoare într-o singură zi va începe la 11 octombrie 2027- data pe care ESMA, autoritatea de reglementare a piețelor financiare din UE, o recomandase anterior.

De precizat că ESMA a aliniat data trecerii la decontarea într-o singură zi cu cele din Regatul Unit și Elveția pentru a reduce la minimum costurile pentru bănci și administratorii de fonduri.

Decontarea este un proces important, de potrivire și transfer legal al activelor de la vânzători la cumpărători.

Trecerea la așa-numita decontare T+1 va aduce o ”reducere semnificativă a cerințelor de marjă pentru participanții la piață”, a declarat Maria Luís Albuquerque, comisarul UE pentru servicii financiare.

De asemenea, ”va debloca beneficii importante, în special prin reducerea riscurilor, economiile de marjă și reducerea costurilor legate de nealinierea cu alte jurisdicții majore la nivel global”, a explicat comisarul european.

China a deschis balul

Trebuie precizat că Statele Unite și-au scurtat deja perioada de decontare, Comisia pentru valori mobiliare și burse încercând să reducă la minimum riscul de eșec al tranzacțiilor.

Canada și Mexic au trecut, de asemenea, de la decontarea pe două zile la decontarea pe o singură zi pentru acțiuni, obligațiuni și fonduri tranzacționate la bursă anul trecut, în timp ce India și-a redus intervalul de decontare în 2023.

China a fost prima care a trecut la acțiune, adoptând decontarea T+1 în 2022.

India se pregătește deja de decontarea în aceeași zi

”Trecerea globală la T+1 creează dezalinieri între UE și piețele financiare globale și creează potențiale lacune de competitivitate pentru piețele de capital din UE. Aceste dezalinieri nu vor face decât să crească cu cât mai multe țări vor trece la T+1”, a recunoscut Comisia Europeană rămânerea în urmă.

Asta în condițiile în care unele țări, inclusiv India, se gândesc deja la decontări în aceeași zi.

”Alte piețe internaționale se gândesc deja la decontarea în aceeași zi sau chiar instantanee, așa-numitul T+0. Propunerea de astăzi înseamnă că participanții la piață pot compensa tranzacțiile chiar mai repede, dacă doresc acest lucru”, a declarat Albuquerque.

Mai trebuie arătat că statele UE și Parlamentul European trebuie să fie de acord cu trecerea la T+1, înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: