Bruxellesul aminteşte Greciei că trebuie să primească migranţii în mod adecvat

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a reamintit marţi Greciei că statele membre ale UE trebuie să „faciliteze condiţii adecvate de primire” a migranţilor, în urma unui raport al ONG-ului Amnesty International (AI) care denunţă, printre altele, abandonarea unor grupuri de migranţi pe micile insule de la graniţa dintre Grecia şi Turcia, relatează agenţia EFE.

„Suntem la curent cu raportul. Statele membre trebuie să ofere condiţii adecvate de primire, în conformitate cu normele europene”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, la conferinţa de presă zilnică a executivului comunitar.

Aceasta a amintit de asemenea că tocmai acesta este scopul urmărit prin noul pact european privind migraţia şi azilul, şi anume de a crea sisteme mai echitabile şi mai eficiente care să garanteze o „solidaritate” efectivă.

Aceeaşi purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a mai spus că această instituţie „a continuat să sprijine autorităţile elene pentru a îmbunătăţi facilităţile de primire, condiţiile de viaţă şi securitatea, şi pentru a crea locuri de cazare atât în interiorul Greciei, cât şi pe insule, pe lângă plata cheltuielilor medicale pentru migranţi”.

Potrivit Amnesty International, autorităţile din Grecia continuă să împingă înapoi către Turcia migranţii care traversează Marea Egee, iar grupuri de migranţi au fost abandonate „în condiţii îngrozitoare” pe mici insule de pe râul Evros, care delimitează graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia.

În acest timp, conform aceluiaşi raport, Grecia recurge la acţiuni represive contra ONG-urilor care ajută migranţii să ajungă în Europa şi „face un delict din ajutorul umanitar”, întrucât mai multe dosare penale au fost deschise împotriva voluntarilor ONG-urilor care pledează pentru drepturile refugiaţilor.

Comisia Europeană a dat luna trecută statelor UE termen până în decembrie să elaboreze planuri naţionale de aplicare a pactului european privind migraţia şi azilul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: