Bulgarii, pe primul loc printre scepticii privind NATO, conform unui sondaj de opinie

Bulgaria
Sursa foto; Pixabay

Conform rezultatelor unui sondaj publicate de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO pe 5 iulie, aproximativ 30% dintre bulgarii care au participat la cercetare ar vota împotriva apartenenţei ţării lor la NATO, reprezentând cea mai mare proporţie de populaţie dintre toate cele 32 de ţări membre.

Dacă se ţine cont şi de răspunsul „nu ştiu” ales de 11% dintre cei intervievaţi, procentul celor care ar fi de acord cu ieşirea din Tratatul Nord-Atlantic ar ajunge la 34%.

Chiar dacă 59% dintre bulgari ar vota ca ţara lor să rămână în Alianţă, acest procent ar fi din nou cel mai mic dintre toate ţările NATO.

Sondajul s-a desfăşurat între 1 aprilie şi 6 mai 2024, înainte de Summitul din Washington al blocului, programat pentru 9 – 11 iulie.

Cei 56% dintre repondenţi care consideră că este mai sigur pentru Bulgaria în cadrul NATO i-au întrecut pe belgieni, francezi, italieni, sloveni şi chiar şi pe americani. Până la 29% dintre bulgari se tem că ţara lor este mai puţin sigură în cadrul Alianţei, doar italienii fiind mai îngrijoraţi.

Un procent substanţial de 69% dintre bulgari consideră că NATO este importantă pentru securitatea viitoare a ţării – la fel de mulţi ca italienii şi mai mulţi decât francezii, grecii, nord-macedonenii, muntenegrenii, slovacii, slovenii şi americanii. Cei 13% care nu sunt de acord cu acest lucru sunt întrecuţi numeric în Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia şi Slovenia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: