Comentând decizia Comisiei Europene de a închide Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România vineri, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a spus că încă o barieră în calea Bulgariei de a deveni un membru egal al UE în toate privinţele a fost înlăturată.
„Trebuie să înlăturăm barierele rămase în scurt timp: aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen şi la zona euro”, a adăugat Denkov. „În numele Guvernului bulgar, aş dori să-mi exprim recunoştinţa faţă de Comisia Europeană şi liderii statelor membre UE pentru evaluarea lor cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria şi România în implementarea statului de drept şi închiderea mecanismului de verificare special pentru ţările noastre”, a spus Denkov.
Mecanismul a fost introdus la aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană în 2007.
Într-un comunicat de presă comun, Ministerele de Externe şi al Justiţiei din Bulgaria au evaluat decizia Comisiei Europene de vineri de a închide Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România. Viceprim-ministrul şi ministru de externe Maria Gabriel a spus că aceasta este o recunoaştere şi o apreciere fără rezerve a muncii depuse de Guvernul şi Adunarea Naţională a Bulgariei pentru a asigura că această ţară a implementat reforme fundamentale şi durabile în domeniul statului de drept, ceea ce demonstrează în mod clar capacitatea Bulgariei de a-şi îndeplini obligaţiile ca membru predictibil şi de încredere al Uniunii Europene. Gabriel a adăugat că închiderea mecanismului este o recunoaştere a eforturilor de lungă durată ale cetăţenilor Bulgariei şi societăţii civile.
Ministrul justiţiei Atanas Slavov a adăugat: „Decizia de astăzi a Comisiei Europene este un succes semnificativ şi o recunoaştere a reformelor care au loc în Bulgaria în domeniul statului de drept. Acest lucru sporeşte semnificativ credibilitatea sistemului de justiţie bulgar şi va avea un impact pozitiv asupra procesului de integrare a Bulgariei în spaţiul Schengen şi în zona euro”.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus la aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană în 2007 ca măsură tranzitorie pentru a facilita progresul în domeniile reformei judiciare şi anticorupţie, precum şi al crimei organizate pentru Bulgaria. De acum înainte, Bulgaria şi România vor fi supuse aceluiaşi mecanism de evaluare ca toate celelalte state membre ale UE în ceea ce priveşte respectarea statului de drept.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News