Skip to content
București Știri locale

Bucureşti: Gigacaloria ar putea rămâne la prețul actual, însă facturile la încălzire vor fi duble față de anul trecut

unsplash.com

Gigacaloria ar putea rămâne la prețul actual în această iarnă, în București. Cu toate acestea, factura la încălzire va fi de peste două ori mai mare decât iarna trecută. Și asta pentru că prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022, de la 143 lei la 330 lei fără TVA (circa 350 lei cu TVA). Astfel că, dacă în sezonul rece trecut pentru o garsonieră costul cu încălzirea era în jur de 150 de lei, acum acesta va fi în jur de 350 de lei, iar pentru două camere în jur de 700 de lei.

Prețul real al gigacaloriei este de 860 lei, diferența fiind plătită de primărie.

Prețul gigacaloriei ar putea rămâne nemodificat, în această iarnă, pentru bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare, în cel mai rău caz va crește foarte puțin, au declarat pentru HotNews.ro directorii ELCEN și Termoenergetica, cele două societăți care produc și furnizează agentul termic.

Adrian Tudora, administratorul special al ELCEN, principalul producător de energie termică din Capitală, a declarat că prețul gigacaloriei va crește dacă va crește prețul la gaze.

Având în vedere apariția OUG 27, fiindcă încă nu avem contracte de gaz, dar dacă este să avem prețurile din OUG 27, eu cred că nu. Dacă sunt alte prețuri la gaz, cu siguranță va crește”, a declarat Tudora.

Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că în contextul plafonării prețului la gaze, prețul la gigacalorie va rămâne la fel, fiind posibilă o creștere de câțiva lei.

Din punctul nostru de vedere, pe datele pe care le avem astăzi, nu va crește substanțial. De ce? La finalul lunii octombrie, ANRE va da decizie cu privire la prețul ELCEN. Cunoaștem faptul că prețul gazului este plafonat prin Ordonanță la 150 lei. Asta înseamnă că este aproape similar cu anul precedent. Deci nu vedem din acest motiv o creștere exponențială a prețului gigacaloriei. Ne așteptăm la același preț. Cu privire la populație, cunoaștem declarațiile primarului general, că nu va crește prețul gigacaloriei la populație în această iarnă!”, a declarat directorul Termoenergetica, distributorul de energie termică din Capitală.

Acesta spune că pe partea de distribuție sunt ceva creșteri pe partea de energie electrică.

Cunoaștem cu toții că prețul la energie electrică a crescut, dar impactul nu este unul major. Prețul gazului are un impact major în prețul gigacaloriei. Deci rămâne la fel, dacă este o variație, este de câțiva lei”, a explicat Claudiu Crețu.

Citeşte aici articolul integral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *