Skip to content
București

București – orașul nimănui. De paza metroului se ocupă o firmă cu ZERO angajați

citycomfort.ro

Chiar dacă este capitala României, municipiul București pare orașul nimănui. Citiți mai jos despre firma cu ZERO angajați care se ocupă de paza metroului.

SC Metrorex SA continuă să plătească milioane de lei pentru paza metroului către Nitro Guard Security SRL, o firmă aflată în faliment din luna martie. Banii sunt oferiţi prin prelungirea unui contract din 2015 care a încetat însă în iunie 2017. Pentru că nu mai avea capacitatea de asigura paza la standardele iniţiale impuse prin contract, firma a „beneficiat” şi de reducerea substanţială a numărului de ore pe care trebuie să le presteze, creându-se astfel breşe de securitate în funcţionarea metroului. Din motive neştiute, licitaţia pentru încheierea unui nou acord-cadru este tergiversată. Între timp, situaţia a ajuns şi în atenţia MAI, care a dispus efectuarea unui control asupra serviciilor de pază şi securitate de la metrou, scrie Jurnalul Național.

Metrorex a lansat pe miercurea trecută (pe 6 septembrie) o licitaţie pentru achiziţia de servicii de pază pe o perioadă de şase luni. Cantitatea estimată a serviciilor este de 1.210.920 de ore, iar valoarea prognozată a achiziţiei se ridică la 16.972.254,72 lei, fără TVA. Pe 31.07.2017, Metrorex SA atribuia un contract pentru servicii de pază, valabil două luni, prin negociere directă cu Nitro Guard Security SRL, în valoare de 2.154.628,82 lei, fără TVA.

154 de milioane de lei este valoarea contractului pe patru ani scos la licitaţie de Metrorex în aprilie 2017. Finalizarea procedurii este însă amânată la nesfârşit. Justificarea acordării contractului fără licitaţie a fost „achiziţie de produse în condiţii deosebit de avantajoase de la administratorii judiciari sau lichidatorii unui faliment, ai unui concordat judiciar sau ai unei proceduri similare”.

Nitro Guard Security SRL este în insolvenţă din iulie 2016, iar în martie 2017 Tribunalul Bucureşti a infirmat planul de reorganizare şi a dispus intrarea în faliment a debitoarei. În tabelul definitiv al creanţelor, din octombrie 2016, Nitro Guard Security SRL avea datorii totale de 9.296.350,95 lei. În august 2016 (la o lună după intrarea în insolvenţă a Nitro Guard Security SRL), ia fiinţă Nitro Security SRL, cu acelaşi patron, Mihai Hotăranu.

Ulterior, la depunerea bilanţului fiscal pentru anul trecut, firma a raportat Ministerului Finanţelor datorii de 11.148.412 lei, la o cifră de afaceri de 14.395.004 lei şi pierderi de 111.336 lei. Nitro Guard Security SRL a declarat în bilanţul său fiscal că nu are nici un angajat.

Până una-alta, din trenurile care circulă pe sub București lipsesc agenţii de pază, în ciuda amenințărilor teroriste cu care se confruntă lumea contemporană, amplificate de criza migrației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *