Skip to content
București

București: Primarul Firea l-a demis din funcție pe arhitectul-șef al orașului

observator.tv

Primarul general, Gabriela Firea, l-a demis din funcție pe arhitectul-șef al Bucureștiului, Adrian Bold. Potrivit unui răspuns furnizat de Primăria Capitalei, decizia a fost luată la propunerea comisiei de disciplină, întrunite la nivelul Primăriei Municipiului București, fiindcă nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu.

Diana Olteanu, directorul executiv al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei, va asigura interimatul până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, potrivit hotnews.ro

Adrian Bold a fost demis de primarul Sorin Oprescu prin Dispoziția nr. 1106/2008 pe motiv că:

– a contribuit la aprobarea unui plan urbanistic zonal prin care baza sportivă Spartac a devenit teren construibil (HCGMB 9/2002). Acum pe acest teren se ridica un mall;

– nu ar fi regularizat taxele și impozitele care țineau de domeniul său;

– a întârziat la serviciu și a lipsit nemotivat;

– ar fi adus Municipalității un prejudiciu de 300.000 de dolari fiindcă nu ar fi permis unui proprietar din vecinătatea Cathedral Plaza să construiască o clădire asemănătoare. Menționam că Planul Urbanistic General permitea doar in locul unde s-a construit Cathedral Plaza o asemenea înălțime, în rest fiind prevazute clădiri joase. Proprietarul respectiv a dat în judecata Primăria Capitalei și a câștigat cerând despăgubiri de circa 300.000 dolari.

Adrian Bold era funcționar public. Acesta a contestat în instanța, în 2008, Dispoziția de demitere semnata de primarul general si Tribunalul București i-a dat dreptate, obligând astfel Primăria Capitalei și primarul general sa-l reintegreze în funcție. În plus, Primăria Capitalei și primarul general erau obligați la plata sumei de 77.897,06 lei cu titlu de cheltuieli judiciare și să-i plătească lui Bold drepturile salariale aferente începând din 21 iulie 2008 pana la data reîncadrării efective în funcție, suma la care se adaugă și dobânzi. Decizia a devenit definitiva printr-o sentința a Curții de Apel București din decembrie 2010.

Adrian Bold a fost arhitect-șef al Capitalei în perioada 1997 – 2008. In 2008, in locul lui Adrian Bold, Sorin Oprescu l-a numit atunci pe Gheorghe Pătrașcu, fost director general al Direcției de Dezvoltare Teritoriala a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor (MDLPL).

Proiecte controversate semnate de Adrian Bold

În cei 10 ani cât a fost arhitect-sef al Capitalei, Adrian Bold a ajuns de mai multe ori în atenția presei și a societății civile, semnătura sa regăsindu-se pe proiecte de urbanism controversate.

Două clădiri construite în 1895 si 1920 de pe str. Christian Tell 16-16 A , zona Piața Amzei, au fost demolate in 2013 pentru a face loc unei clădiri de 5 etaje. Autorizația de demolare a fost semnata de Sorin Oprescu. Blocul de 5 etaje a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București prin Hotararea 119/2009. Avizul de urbanism este semnat de Adrian Bold. Prin hotărârea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorați astfel: înălțimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.

Bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret
Pe 29 mai 2008, Consiliul General al municipiului București a aprobat un bloc de circa 27 de metri înălțime peste casa lui Spiru Haret din str. Gheorghe Manu nr. 7. PUZ-ul avea la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Primăria Capitalei, condusa de Sorin Oprescu, a emis pe 24 decembrie 2012 autorizația de construire pentru consolidarea clădirii vechi și ridicarea blocului de 7 etaje. Acum clădirea este ridicată.

Blocuri de noua etaje pe str. George Enescu 11 – 11A

În 2008, Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe acest teren (circa 1.500 mp) un ansamblu de clădiri cu înălțimea maxima de 9 etaje și trei subsoluri cu 135 locuri de parcare. PUZ-ul are la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Pe parcela sa aflau doua case vechi. Una în stil eclectic, construita la sfârșitul secolului XIX , blocurile de 9 etaje urmând sa fie construite în spatele și în lateralul ei.

Pe locul unde s-a aprobat blocul de 9 etaje a existat pana în urma cu câțiva ani o casa la fel de veche care a ars misterios in 2006, ruina ei rămânând încă câțiva ani pe teren, după care a dispărut pe nesimțite.

în prezent, casa veche a fost restaurata, iar blocul a fost ridicat. Autorizația de construire a fost semnata în mandatul lui SOrin Oprescu si Gheorghe Patrascu.

Terenul pe care s-a construit blocul de 9 etaje face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic aferent, indicatorii urbanistici reglementați erau: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, înălțime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici aprobați de Primăria Capitalei sunt aproape dubli: Procent de Ocupare al Terenului : 52%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 4,5, înălțime maxima: 42 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *