PSnews

Ediția de București

Bucureștiul absurdului. Primăria Capitalei îngroapă milioane de euro în baze sportive nefuncționale EXCLUSIV

pmb.ro

Pe zgura unde și-a făcut ucenicia Irina Begu tronează acum bălăriile, iar într-un alt colț al Bucureștiului o bază sportivă multifuncțională nou nouță a rămas închisă aproape doi ani pentru nerespectarea normelor de siguranță ISU.

Capitala pare să fie un tărâm al absurdului, iar un mare campion al sportului alb adaugă și el amănunte capabile să scoată din minți până și cel mai calm om: o Sală Polivalentă avizată ISU, dar nesigură la cutremure sau perspectiva îngropării majorității bazelor sportive din cartiere sub valul de dezinteres al oficialilor.

Ce are de spus Ilie Năstase despe situația bazelor sportive abandonate sau pierdute din București, dar și cum s-au derulat investițiile realizate fie din bani publici, fie din fonduri private, aflați într-o analiză PSNews.ro.

Decizii aberante

Bazele sportive din București? Ce să mai fie de spus? Sunt în paragină multe și altele o să se degradeze și ele cât de curând. Prevăd că la BNR se va petrece acest fenomen cât de curând, pentru că nu este nimeni care să se ocupe nimeni”, prognozează fostul număr 1 mondial din tenis pentru PSNews.ro.

De numele său s-a legat și existența Livonne Tennis Club-Ilie Năstase, un club destinat amatorilor care doreau să se inițieze în tenis sau se destindă la un meci amical în Baza Sportivă Olteniței din marginea Orășelului Copiilor. Pe zgura de aici s-a format Irina Begu, dar amănuntul e cu totul trecut în uitare acum, ba chiar pare îngropat sub un morman de bălării verzi care au împânzit cele 6 terenuri de tenis.

Mă rog, clubul asociat cu numele lui Nasty Năstase a funcționat până în 2013, administratorul și fondatorul clubului, Liviu Ursuleanu, renunțând să mai mențină vie afacerea după ce chiria lunară pentru cei 7000 mp ai bazei a sărit brusc de la 500 dolari la 35.000 euro.

Livonne, mă rog, baza sportivă de acolo este la Ministerul Tiniretului și Sporturilor. În rest, nu se întâmplă nimic. Au organizat o licitație, dar bănuiala mea este că cine a câștigat licitația nu și-a putut permite să plătească și a cedat contractul. Nu am mai urmărit apoi ce s-a întâmplat.

Vă spun sincer, dacă aș fi primar de sector aș investi în bazele sportive și le-aș deschide publicului. Aș încerca să le modernizez singur, pentru că m-ar ajuta și pe mine și aș lăsa populației din sector ceva. Numai că aș face niște terenuri ca lumea, pentru că asta e o altă meteahnă a noastră. Acum sunt la Paris, înainte cu câteva zile am fost în Turcia. Dom’le, turcii au luat tot ce era mai bun din lumea occidentală și au dus acolo la ei. La noi de ce nu se poate?”, întreabă Ilie Năstase.

După evacuare Livonne Tenis Club din perimetrul Bazei Sportive Oltenița, MTS scoate la licitație baza, iar, în septembrie 2014, câștigătoare este desemnată Asociația Club Sportiv „Raicea”, deținută de Marius Raicea, fost antrenor pentru o perioadă scurtă a lui Novak Djokovic, după cum informează blogul Bercenidepoveste.ro.

La trei luni după adjudecarea licitației, părțile reziliază de comun acord contractul, iar pe cei 7.000 mp ai bazei se așterne umbra paraginii totale: garduri rupte, rugină, clădiri deteriorate și lanuri de buruieni crescute pe terenurile de zgură (foto).

La doi ani și jumătate după abandonarea bazei și rezilierea contractului, niciun oficial perindat la conducerea MTS sau a direcției de profil din București nu s-a ostenit să aloce un leu pentru repunerea în funcțiune a acesteia.

La limita penibilului

În alte condiții însă, autoritățile investesc, inaugurează și apoi închid porțile pe motiv de lipsă a autorizațiilor necesare funcționării. Cam aceasta este situația Academiei de Tenis din complexul Lia Manoliu, obiectiv construit în 2014, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Oprescu, și declarat neconform cu legislația ISU încă de la semnarea procesului verbal de recepție a lucrării.

Opera de peste 1 milion de euro a fost realizată de Asocierea Unicon SA si SC Axis Design SRL și a fost contestată din primul moment de către reprezentranții ISU chemați la recepția lucrărilor: lt-ing. Claudiu Mițescu și cpt. Iulian Alexandrescu pe motiv că aceasta nu permite evacuarea în siguranță a publicului, după cum cere art.10 din HG 273/1994.

Problema sesizată de ISU nu l-a împiedicat pe edilul de atunci, Sorin Oprescu, să taie panglica și să declare deschisă baza sportivă din vecinătatea arenei, chiar dacă aceasta nu îndeplinește nici la ora actuală toate cerințele de securitate prevăzute de lege.

Situația bazei sportive multifuncționale din apropierea Arenei Naționale a revenit în actualitate după tragedia din octombrie 2015 din clubul Colectiv, soldată cu 64 de morți, abia după aceea, la presiunea protestelor declanșate în stradă identificându-se și disfuncționalitățile existente în complexul Arenei Naționale, inclusiv cea de la complexul sportiv construit pe acoperișul parcării supraterane a stadionului.

În acest moment,  parcarea este funcțională, terenurile de tenis sunt deschise cluburilor care le închiriază, dar accesul liber al publicului este restricționat de o firmă de pază angajată de Primăria Capitalei.

Chestiunea avizelor i se pare de-a dreptul exasperantă lui Năstase, acesta reclamând o adevărată brambureală creată de controalele efectuate după tragedia de la clubul Colectiv și modul în care reprezentanții ISU împart avizele.

Avizele ISU, oare știe cineva ce înseamnă acest lucru? Noi suntem atât de nebuni în țara asta încât un stadion de 250 de milioane euro a fost construit fără aviz ISU. Stadionul aproape nou nouț nu a putut fi folosit 6 luni pentru că nu era avizat. Sala Polivalentă, de exemplu, are aviz ISU, dar va fi prima care o să cadă la un cutremur. Ceva este în neregulă aici!

Nici măcar nu știm exact ce anume prevăd aceste avize. Nu sunt popularizate normele. Cred că nimeni nu știe exact ce înseamnă să fii avizat ISU. Să le dea pe TV, să le tipărească în ziare, să lipească afișe pe stâlpi, măcar așa o să știm și noi care sunt normele acestea de siguranță.

Eu nu cred că cineva este atât de nebun să ridice o clădire nouă și să ignore normele acestea, numai că nimeni nu pare să știe clar  în ce constau normele acestea. Parcă le știu numai ei între ei”, constată Ilie Năstase.

Pe de o parte, spusele lui Năstase par să conțină un strop de adevăr, în contextul în care desfășurarea oricăror activități cultural-sportive pe Arena Națională a fost blocată vreme de 140 de zile sub suspiciunea că membrana acoperișului retractabil nu era certificată și ar fi putut reprezenta un risc major în caz de incendiu..

Bănuiala s-a dovedit a fi o alarmă falsă, adevărata problemă stând în pericolul reprezentat de parcarea subterană a stadionului, lăsată fără scări de evacuare exact de aceeași asociere de firme care a comis erori și în realizarea academiei de tenis și a bazei sportive de pe acoperișul parcării supraterane.

Peste 12 baze sportive din București au fost  desființate după Revoluție, în locul unora apărând complexuri comerciale sau rezidențiale. În unele cazuri, chiar și proiectele imobiliare au rămas doar pe hârtie, fostele arene sportive ale unor cluburi mici bucureștene fiind lăsate în paragină.

Nu mai am mari speranțe legate de România. În 27 de ani am reușit să construim un singur stadion, dar și pe acela l-am construit prost. Așteptăm să se dărâme totul, așa cum așteptăm să se dărâme aeroportul Otopeni, drumurile sau școlile”, conchide „Nasty” Năstase.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi