Implicațiile comasării alegerilor. Sociolog: Bucureștiul mi s-a părut că a ocupat un rol secundar în toată discuția

Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook / Gabriela Firea

Comasarea alegerilor nu rămâne fără urmări şi, pe cale de consecinţă, nici Bucureştiul nu este ferit. Faptul că timpul până la locale a fost scurtat zguduie balanţa politică: modifică opţiuni, trezeşte votanţi latenţi şi schimbă strategii politice. L-am invitat pe sociologul Barbu Mateescu să răspundă la câteva întrebări pe această temă şi a făcut lumină în ceea ce priveşte alegerile pentru Bucureşti din acest an. Iată ce a avut de spus.

Reporter: E limpede că PNL şi PSD şi-au făcut calcule politice atât la nivel naţional, cât şi local când au convenit comasarea. Totuşi, îi avantajează vizibil această „manevră” politică, la Bucureşti? Dacă da, cum? Cine iese mai câştigat, PSD sau PNL?

Barbu Mateescu: Bucureștiul mi s-a părut că a ocupat un rol secundar în toată discuția. În capitală urma oricum să existe o alianță de un fel sau altul, sistemul de vot într-un singur tur și miza simbolică a victoriilor în București obligând PSD și PNL la așa ceva. Nu mi se pare că există un avantaj evident pentru vreunul din cele două partide. Marcel Ciolacu a reușit să scape de Gabriela Firea (care, în cazul în care ar fi câștigat Bucureștiul, și-ar fi mărit puterea în PSD), dar destinul politic al lui Ciolacu și cel al PSD nu sunt neapărat legate.

Rep.: Dacă vom avea candidat comun la Primăria Capitalei (se vehiculează, ma nou, posibilitatea ca un independent să fie susţinut de cele două partide) cum se va purta lupta dintre Nicuşor Dan şi acest candidat (fie el membru de partid sau nu) şi cu ce rezultat?

B.M.: Contextul comasării îl ajută parțial pe Nicușor Dan, mărind mobilizarea electoratului USR din București. S-ar putea ca de asemenea importantă în ecuație să fie poziționarea electoratului AUR din capitală, care nu este colosal ca dimensiuni, dar care și el va fi mobilizat de comasare și „se va pomeni” votând și la locale. Dar în cea mai mare măsură răspunsurile depind de identitatea candidatului PSD+PNL și, desigur, de calitatea campaniei sale electorale.

Rep.: Am vorbit de cine este avantajat de comasare. Dar pierzători sunt?

B.M.: Votanții PNL care au votat Iohannis în 2014 și 2019 și cărora în 2020 li s-a cerut explicit să-și folosească votul pentru „a scăpa de PSD” n-au cum să nu se simtă precum un sul de hârtie igienică.

Rep.: Cum va fi influenţat electoratul din Bucureşti neînregimentat politic de anunţul comasării şi de eventuale candidaturi comune? Vom vedea un vot de blam, în special împotriva PNL, care, iată, se „dizolvă” în umbra PSD?

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: