Skip to content
Politică

Bucureștiul va găzdui Centrul European de Competenţe în Domeniul Securităţii Cibernetice. Cristian Bușoi: Este o victorie importantă a țării noastre

facebook

„Bucureștiul va găzdui noul Centru European de Competenţe în Domeniul Securităţii Cibernetice. Negocierile pentru activitatea și competențele Centrului dintre Parlamentul European și Consiliul UE, pe care le voi conduce ca președinte al ITRE, vor fi finalizate mâine”, scrie europarlamentarul Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

”Activitatea principală a Centrului va fi să protejeze activele UE de atacurile cibernetice și să distribuie fondurile pentru securitate cibernetică în întreaga UE. Centrul va gestiona finanțările pentru acest domeniu din Programul de Cercetare al UE, din Programul Europa Digitală, precum și din alte surse de finanțare europene dedicate inovării și cercetării.
Pe lângă prestigiu, acest nou Centru va aduce Bucureștiului și noi locuri de muncă și va ajuta la creșterea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică.
“Bucureștiul va fi gazda viitorului centru cibernetic al UE pentru tehnologie înaltă și inovație, cu un ecosistem digital înfloritor, dinamic și tânăr. Capitala României va prelua această sarcină într-un mod responsabil și dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene” este aprecierea făcută de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.
Este o onoare pentru mine, ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, să conduc negocierile cu Consiliul UE și Comisia Europeană pentru a stabili legislația privind activitatea și competențele Centrului. Am toată încrederea că vom finaliza aceste negocieri chiar mâine, iar Centrul va deveni operațional cel mai târziu la finalul anului 2021. Odată încheiat procesul legislativ, Regulamentul pentru Centru va fi publicat în Monitorul Oficial al UE și va intra în vigoare. Imediat apoi vor urma procedurile pentru organizarea Centrului și recrutarea angajaților.
Decizia înființării acestui nou Centru european de competențe în domeniul securității cibernetice a fost luată în timpul Președinției României la Consiliul UE. Capitala României a fost votată drept gazdă a Centrului dintr-o listă cu alte șase orașe care și-au depus candidatura: Bruxelles, München, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și León.
Este o victorie importantă a țării noastre și dovedește, încă o dată, respectul de care se bucură România condusă de Președintele Klaus Iohannis. Este un doilea mare succes al Președintelui, după negocierea și obținerea a peste 80 miliarde de euro fonduri europene pentru România.
Felicitări premierului Ludovic Orban, lui Alexandru Nazare, reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României și doamnei ambasador Luminița Odobescu pentru succesul în negocieri!, scrie Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *