Buget 2024: tăiere cu 60% la Ministerul Energiei. Ce alt minister va primi mai puțini bani

Sursă foto: energie.gov.ro
Sursă foto: energie.gov.ro

Bugetul Ministerului Energiei pentru 2024 nu va fi unul foarte consistent. Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, Remus Borza – președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali – și secretar executiv al comisiei PNL pentru alegerile de anul viitor, a anunțat că în cazul Ministerului Energiei vorbim de o scădere majoră, de aproximativ 6 miliarde de lei, respectiv 60% mai puțin față de bugetul din 2023. Și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va primi mai puțini bani în 2024, potrivit liberalului.

Amintim că și în 2023 Ministerul Energiei a pierdut peste 50% din bugetul din 2022, ajungând astfel la 3 mld. lei.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a avut, însă, în 2023 o creștere de 30% la buget, ajungând astfel la 11,7 mld. lei.

„Discutăm acum pe bugetul pentru 2024. Există ministere unde vor scădea bani: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei. La Ministerul Energiei chiar vorbim de o scădere consistentă, de vreo 6 miliarde de lei. Asta înseamnă că va primi cu 60% mai puțin, dar astea sunt nevoile.

Toate bugetele se fac în funcție de nevoile ordonatorilor. Dacă ceri, ți se și dă. Evident că nu poate să dea Ministerul de Finanțe cât cere fiecare ordonator, dar dacă nu mai sunt investiții la anul… De fapt, Ministerul Energiei a avut anul ăsta, ca și anul trecut, o alocare foarte mare. De ce? Pentru că am avut compensarea la energie, anul trecut aveam 4.000 lei megawatt-ul, acum e undeva la 600 lei, implicit implicit și plafonul pentru compensare scade, pentru că și megawatt-ul în piață nu mai e la fel de mare. Și atunci implicit, logic și firesc să scadă și alocarea pentru Ministerul de Energie”, a declarat Remus Borza, în direct la Puterea Știrilor.

 

Ciolacu: Până pe 15 decembrie bugetul pentru 2024 va ajunge în Parlament

Prezent la recepția de la Palatul Cotroceni, organizată de Administraia Prezidențială cu ocazia Zilei Naționale a României, premierul Marcel Ciolacu a declarat jurnaliștilor acreditați că bugetul pe anul viitor va ajunge în Parlament până pe data de 15 decembrie 2023.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu le-a dat două teme membrilor Cabinetului pentru începutul lunii decembrie: bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor.

„Am şi două teme pentru început de decembrie pentru toţi membrii Guvernului: bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor. Vreau să prioritizaţi atât proiectele de investiţii, cât şi resursele umane din instituţiile pe care le gestionaţi. Ne bazăm pe oamenii care pot face performanţă şi pe investiţiile care pot crea cele mai mari efecte de multiplicare, ca să ştiu sigur că în bugetul pe anul 2024 va fi tot cel puţin 7% din PIB alocat pentru investiţii”, le-a transmis Ciolacu miniştrilor, la şedinţa de Guvern.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: