Skip to content
Politică

Bugetul alocat pentru 2021 prevede creşteri importante la investiţii şi plata despăgubirilor restante, declară Ministrul Mediului

facebook/Tanczos Barna

Bugetul alocat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru 2021 propune creşteri importante la capitolul investiţii, de până la 25%, plata datoriilor restante şi o gestionare mai eficientă a resurselor în vederea scăderii cheltuielilor de funcţionare, scriu reprezentanţii instituţiei, pe Facebook.

Am creat proiectul de buget al ministerului respectând toate principiile asumate de alianţa de guvernare, iar prioritatea noastră a fost capitolul investiţii, unde avem o creştere de circa 25%, în special pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor şi regularizări de cursuri de apă.

Un alt capitol esenţial a fost plata datoriilor restante din 2019 şi 2020, cum sunt compensaţiile pentru proprietarii de terenuri din ariile protejate sau plata despăgubirilor pentru pagubele provocate de speciile protejate. Aceste plăţi trebuie să demareze urgent, începând cu cele din anul 2019.

Totodată, prin digitalizare şi eficientizarea activităţii, avem în vedere scădea cheltuielilor în ceea ce priveşte funcţionarea aparatului propriu„, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Propunerea de buget a MMAP pentru anul 2021 este de 1,325 miliarde lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul precedent.

Ministerul Finanţelor a publicat joi seara proiectul Legii bugetului pentru acest an, construit pe o creştere economică de 4,3%, un deficit bugetar pe cash de 7,16% (8,23% din PIB deficit ESA) şi o inflaţie medie anuală de 2,4%. Produsul Intern Brut nominal este estimat la aproape 1.117 miliarde de lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2021 reprezintă 32,67% din PIB (364,9 miliarde de lei). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2021 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (33,1% din total venituri), urmate de TVA (19,1%) sume primite de la UE (13% din total venituri) şi accize (9,1%).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *