Skip to content
Economic Politică

Bugetul pe 2019 a tăiat banii programului Start-up Nation. Patronatele acuză: Nu avem un Guvern pro-business

Bugetul pentru 2019 prezentat azi de ministrul de Finanțe prevede pentru  Ministerul pentru Mediul de Afaceri una dintre cele mai mari scăderi a alocării financiare, dintre toate ministerele.

În consecință, în contextul tăierii de buget, programul Start-up Nation reduce semnificativ numărul de finanțări pentru firmele nou înființate, de la 10.000, câte au fost prevăzute anul trecut, la doar 2.000 în 2019.

Pentru a discuta despre motivele care au determinat guvernul să ia o astfel de măsură, dar și în legătură cu consecințele ei, PSNews a luat legătura cu Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afacei din România – AOAR.

Asemenea tăieri nu se fac așa, din pix. Trebuia să se analizeze care sunt efectele. Programul Start-up Nation ajuta la crearea unei mase critice de firme noi, de antreprenori și se renunță dintr-o dată, fără nicio explicație, la o politică guvernamentală pro start-upuri, de sprijinire a firmelor noi.

Așa cum ar fi trebuit să existe o strategie explicată, de ce progrmaul s-a realizat la nivelul de 10.000 de firme, așa trebuia să se vină și cu argumente pentru reducerea semnificativă a acestui program: nu a avut efectele scontate, sau alte explicații, care au stat la baza deciziei”, a declarat Florin Pogonaru, președintele AOAR, în exclusivitate pentru PSNews.

Deși, după doar un an, e greu să îți formezi o părere. Este un demers tipic, în zig-zag, pentru politicile de încurajare a mediului de afaceri”, a mai adăugat el.

Mediul de afaceri este subordonat politicilor sociale, fiind un fel de ”Cenușăreasa”, de la care se poate tăia, că oricum nu contează.

Guvernul ori crede într-un asftel de program și îl stimulează și se bate pentru el, pentru că ajută la crearea unui eco-sistem de micro-întreprinderi și întreprinderi, care ulterior să crească și să se dezvolte, ori nu îi pasă și nu are importanță, reduce drastic finanțările”, spune Pogonaru.

Tăierea aceasta de fonduri, nemotivată și în proporție atât de mare, dovedește că Guvernul nu crede în programul Start-up Nation, care nu are nicio importanță, nu contează, în raport cu celelalte proiecte.

În final, se transmite semnalul că nu avem un guvern pro-business și în timp lucrurile astea se vor vedea, pentru că cineva trebuie să creeze banii pentru proiectele sociale”, apreciază președintele AOAR.

Dacă nu ai grijă cum întreții mediul de afaceri, nici acesta nu va furniza bani pentru alte proiecte.

Guvernul sare acum ”să stingă focul” și apelează la soluții pompieristice. A luat foc în altă parte, nu contează că distruge programul de susținere a mediului de afaceri”, arată Florin Pogonaru.

1 comentariu la “Bugetul pe 2019 a tăiat banii programului Start-up Nation. Patronatele acuză: Nu avem un Guvern pro-business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *