Skip to content
Politică

Primarii au fost mințiți în 2018 că vor primi resurse financiare suplimentare. Bugetul pe 2019: o nouă păcăleală pesedistă?

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor - Guvern Dăncilă https://inquamphotos.com

Ministerul de Finanțe dădea, în 2017, asigurări că gaura la bugetele primăriilor, rezultată din reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, va fi acoperită prin majorarea până la 100% a cotelor defalcate ce revin autorităților locale.

Însă, în ciuda calculelor și a promisiunilor primite de la Centru, autoritățile locale s-au confruntat în 2018 cu reducerea drastică a banilor ce le reveneau din colectarea impozitului pe venit.

Luni, Asociația Municipiilor din România (AMR) a acuzat lipsă de transparenţă a Guvernului în construcţia bugetului pentru anul 2019.

Potrivit AMR, primarii au aflat, din surse neoficiale,  despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.

Reprezentanții AMR au avertizat că, dacă intenția Finanțelor va deveni realitate, se va transforma într-un dezastru pentru unitățile teritoriale, în condițiile în care multe prmării se confruntă deja cu spectrul falimentului.

Potrivit unei centralizări a datelor, realizată de Asociația Municipiilor din România, pentru 30 de orașe, suma aferentă cotelor din colectarea impozitului pe venit, a fost, în decembrie 2017, pe total, de 3,38 miliarde lei. Iar suma estimată a fi repartizată de ministerul de Finanțe, pentru 2018, este de 2,48 miliarde lei, cu 26,64% mai mică.

O astfel de situație era previzibilă, încă de la construcția bugetului pe 2018”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Gelu Diaconu, fost director al ANAF.

E o altă păcăleală, în lungul șir al păcălelilor pesediste. Era de așteptat că vom înregistra o asemenea situație la final, pentru că resursa bugetară provenită din impozitul pe venit s-a micșorat cu 25%, prin scăderea cotei de la 16% la 10%, în același timp cu transferul contribuțiilor la angajat și schimbarea modalității de calcul a acestora, raportată la salariul brut”, a adăugat el.

Era evident că aceste cote defalcate unităților administrative-teritoriale trebuiau completate dintr-o altă sursă de venit, din moment ce a scăzut resursa inițială.

Așa i-au păcălit pe edili în tot cursul anului, le-au promis că le vor aloca resurse suplimentare. Nu s-a întâmplat așa, deci bugetele locale au fost în mod evident văduvite de sume importante, în comparație cu execuția pe 2017”, a mai spus Gelu Diaconu.

Acum, la începutul lui 2019, Guvernul nu numai că nu are de gând să aloce resurse suplimentare pentru primării, din contră, se pare că intenționează să opereze o nouă ajustare în jos pentru cota din impozitul pe venit ce revine autorităților locale, în încercarea de a echilibra un buget central care iscă foarte multe controverse.

Marți, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, se întâlnește cu reprezentanții AMR, pentru a stabili, conform propriilor declarații, de comun acord, ce cotă din impozitul pe venit va fi alocată în teritoriu.

O nouă păcăleală pesedistă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *