Skip to content
Economie

Bugetul pe 2021, cartoful fierbinte din mâna guvernanților. Noile tăieri reprezintă doar începutul

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care elimină unele sporuri și indemnizații acordate bugetarilor, precum și diminuarea subvențiilor, în sumă de 1,8 miliarde de lei. Pentru acest an, bugetarii nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, deoarece sunt valabile cele acordate în 2019 și 2020 și nefolosite. Guvernul a calculat că doar această măsură va aduce o economie de peste 600 de milioane de lei. Totodată, transportul gratis pe calea ferată pentru studenți ar urma să fie limitat, prin impunerea unui număr maxim de călătorii pe an. Acestea sunt măsurile momentane imaginate de guvernanți pentru a reduce deficitul bugetar.

Între creșterea taxelor și tăieri salariale

" "
" "

În planificarea bugetului pe 2021, guvernanții  s-au uitat cu atenție la execuția bugetară pe anul 2020. Aceasta arăta un deficit bugetar de 9,79%, cu un minus de 102 miliarde de lei, departe de pragul de 3% stabilit de Uniunea Europeană, chiar dacă acest prag a fost pentru un moment anulat.  Guvernanții aveau în linii doar două variante la dispoziție pentru a curba creșterea deficitului bugetar și a-l aduce spre cifra de 7% negociată cu instituțiile europene. Aceste măsuri includeau creșterea taxelor sau reducerea cheltuielilor bugetare. În final guvernul a optat pentru a doua variantă.

Restructurarea aparatului bugetar imens ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru guvernanți în 2019. Guvernul nu a vrut să riște de teama pierderii sprijinului electoral din partea bugetarului și prin urmare din teama de a nu pierde alegerile. Acum alegerile s-au încheiat, dar problema a rămas și i-a prins din urmă pe guvernanți. Anunțul făcut de guvern  nu e neașteptat. Tăierea unor sporuri, anularea voucherelor de vacanță și iată anularea în mare parte a transportului gratuit pentru studenți va mai aduce câțiva bani la buget. Nu suficient însă. E o iluzie să credem că aceste măsuri ar putea compensa în vreun fel pentru creșterea taxelor sau reducerea aparatului bugetar. Ele reprezintă mai degrabă un prim prag imaginat de guvern. Pentru a ține nemulțumirile populare sub control guvernul anunță gradual tăierile. Este însă foarte posibil să ajungem la măsuri mai dure pentru că acestea nu vor reuși să echilibreze bugetul. Totul ține de strategia de comunicare a guvernului. Prin diminuarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți guvernul riscă să își pună în cap nu doar asociațiile studențești ci și opoziția PSD. De vreme ce măsura fusese luată în timpul guvernării PSD e greu de crezut că social-democrații vor accepta această măsură fără proteste.

Pentru bugetari anul 2021 se anunță deja unul complicat. Ei vor fi principala țintă a guvernului pentru redresarea bugetului. S-ar putea ajunge și la tăieri salariale ca în 2010 sau la concedieri. Totul ține de evoluția economiei în următoarea perioadă și de cât de repede România va reuși să își revină după criza provocată de epidemia de coronavirus. Nemulțumirile se vor acumula și vor crește. Economia va deveni cartoful fierbinte al guvernării pe măsură ce explozia de nemulțumire va cuprinde mai multe sectoare bugetare. 2021 va fi un an de foc pentru bugetari și pentru guvernanți deopotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *