Skip to content
Economie

Bugetul pe 2021. Guvernul are 3 variante pentru a menține deficitul sub 7%. Analistul Petrișor Peiu: Presiunea asupra României este foarte mare

basilica.ro
" "

Suntem la aproape o lună distanță de la începutul anului și bugetul pe anul 2021 nu a fost încă aprobat. Pe lângă constrângerile provocate de pandemie și de respectarea țintei de deficit bugetar de 7% din PIB, negocierile pe buget sunt îngreunate și de interesele divergente ale celor trei partide care compun coaliția de guvernare.

Analistul Petrișor Peiu a explicat, în exclusivitate pentru PS News, care sunt problemele legate de viitorul buget.

" "
" "

“Au mai fost ani în care s-a întârziat cu adoptarea bugetului. În general anii următori anilor electorali sunt în situația asta pentru că alegerile la noi sunt întotdeauna pe la început de decembrie și atunci este cumva normal. Pe de altă, parte, cred că acesta este un semn că există negocieri destul de serioase și de complicate în coaliție pentru, că după cum știți, fostul Guvern Orban avea un proiect de buget, dar se pare că acel proiect nu răspunde cerințelor partenerilor de acum ai PNL, USR-PLUS, respectiv UDMR. Prin urmare e un proces relativ normal. Din câte știu eu, nu este găsită încă o soluție de compromis. Oricum deciziile care trebuie luate acum pentru a nu fi luate mai târziu sunt destul de dure și nu știu dacă va exista voința de a-și asuma cineva politic astfel de decizii”.

Întrebat cum ar trebui să arate bugetul pe 2021, Petrișor Peiu a spus că:

“Trebuie spus că pragul de deficit de 7% este stabilit împreună cu Comisia Europeană, deci în principiu orice buget care se face trebuie să respecte acest prag de deficit bugetar. În al doilea rând, trebuie spus că nu sunt foarte multe modalități de a construi bugetul, în sensul în care o foarte mare parte a cheltuielilor sunt fixe, cheltuielile cu pensiile, cu salariile bugetarilor, cu anumite capitole din bugetul de sănătate și așa mai departe. Prin urmare, libertatea unui guvern de a face diverse alocări bugetare este mică. Deci cred că a fost o capcană în spațiul public unde s-a tot vorbit de o mare libertate a celor care întocmesc bugetul. Ea nu este o mare libertate. În principiu, trebuie ținut cont că bugetul care se construiește acum trebuie discutat și agreat cu Comisia Europeană, care este îngrijorată de ce se întâmplă în România, pentru că noi trebuie să spunem un lucru: toate statele din Uniunea Europeană au ajuns pe la un deficit bugetar între 8 și 10% anul trecut, numai că unii au plecat de la 1% și se vor întoarce la 1% după ce se termină cu pandemia, pe când noi am plecat de la 4,4% și ne vom întoarce undeva pe la 6%. Trebuie înțeles deci că presiunea asupra României este foarte mare și că guvernul are de făcut o alegere din 3 variante – fie crește taxele, fie reduce cheltuielile drastic, fie o combinație din cele două. Deocamdată guvernul a comunicat public că este exclusă creșterea de taxe, ceea ce înseamnă că singura modalitate rămâne o scădere drastică de cheltuieli”.

Întrebat dacă plafonarea veniturilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020 are vreo legătură cu reducerea cheltuielilor, analistul a spus că:

„Desigur. Guvernul mizează că anul acesta fiind o creștere economică undeva de peste 4%, vor fi și încasări la buget ceva mai mari și atunci se va reduce cumva deficitul. Eu sunt sceptic că menținerea unui plafon a cheltuielilor la nivelul lui decembrie 2020 – pentru că o să vedeți execuția bugetară, luna decembrie a fost cea cu cele mai mari cheltuieli din tot anul – nu cred că este o chestiune suficientă pentru a ține în frâu deficitul bugetar.”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *