Skip to content
Politică

Bugetul pe 2021 și șansa PSD de a scoate capul din Opoziție. Principalele linii de atac ale social-democraților

Inquam Photos/Octav Ganea

Proiectarea bugetului pe 2021 dă șansa PSD-ului să iasă la atac. Social-democrații au așteptat de mult o ocazie bună pentru a-și crește vizibilitatea. Moțiunea simplă de cenzură împotriva lui Voiculescu e și ea o modalitate bună de a puncta la capitolul imagine politică și ea vine mai degrabă în conjunctură cu atacul la adresa proiectului de buget lansat de Guvern. PSD are mai multe linii de atac în acest caz.

Arsenalul PSD în cazul bugetului pe 2021

PSD are cel puțin două linii clare de atac în cazul bugetului pe 2021: pensiile și gratuitatea studenților la transportul feroviar. Atât creșterea pensiilor cât și gratuitatea de care beneficiază studenții la transportul feroviar sunt două legi gândite de cei de la PSD pe care acum coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR le-ar putea întoarce la 180 de grade. De altfel, PSD a și anunțat că nu va vota bugetul pe 2021, considerând că acesta este un buget de austeritate.

Introducerea gratuității la transportul feroviar pentru studenți a reprezentat o importantă victorie pentru PSD la capitolul imagine. A fost una dintre puținele măsuri luate de PSD care are legătură cu social-democrația. Actualul guvern consideră însă că această gratuitate trebuie limitată. Discuția în realitate este mult mai amplă și nu presupune eliminarea completă a gratuității ci limitarea ei în diverse forme. Oricum ar fi, mișcarea aceasta a fost una greșită din partea coaliției de guvernare, care a reușit acum să își pună în cap asociațiile studențești. PSD poate profita de ocazie pentru a poza în susținătorii studenților. E de așteptat de altfel ca social-democrații să facă lucrul acesta în viitorul apropiat, punctând la capitolul imagine.

A doua linie de atac de care se pot folosi social-democrații e legată de pensii. De altfel, Marcel Ciolacu nu a întârziat să iasă la atac pe marginea acestui subiect. Social-democrații au fost cei care au promovat ideea creșterii pensiilor cu 40% și au atacat furibund atunci când PNL a propus o creștere mai mică a pensiilor. PSD făcea în cazul acesta un joc dublu, sperând că PNL își va frânge gâtul într-o creștere nesustenabilă a pensiilor și că în acest proces va captura electoratul format din pensionari. De altfel economiștii au avertizat cu privire la pericolul creșterii pensiilor cu 40%. Dacă s-ar întâmpla asta acum, cel mai probabil s-ar ajunge la o situație dramatică în finanțele țării.

Dar PNL nu a știut să combată eficient poziția PSD. E greu să justifici că nu ai bani pentru creșterea pensiilor când plătești atâția bani deja pe o mulțime de pensii speciale. Linia aceasta de atac va rămâne deschisă, iar PSD va ataca constant, erijându-se în apărătorii pensionarilor.

PSD iese la lumină

Social-democrații au acum oportunitatea unui asalt pe mai multe linii la adresa guvernului. Critica adusă bugetului vine în completarea moțiunii simple îndreptate împotriva ministrului Sănătății. PSD a găsit altfel spus un moment prielnic pentru a ieși la lumină din Opoziție. Este de așteptat ca tema bugetului pe 2021 să reprezinte în continuare un subiect fierbinte pe agenda publică. PSD va continua să preseze guvernul să renunțe la unele măsuri. Deja tăierea unor sporuri a scos în stradă mai multe categorii de bugetari. Asociațiile studențești sunt nemulțumite de măsurile anunțate de guvern în ceea ce privește gratuitatea la transportul feroviar. PSD își freacă mâinile și pregătește noi atacuri la adresa coaliției de guvernare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *