Skip to content
Politică

Bugetul pe 2021 va fi unul de criză sau nu va fi deloc. Politologul Andrei Țăranu: Mi-e temă că vom avea o austeritate mascată sub diverse cuvinte frumoase

Facebook/Andrei Taranu

Într-un interviu pentru PS News, politologul Andrei Ţăranu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, susține că ideea unui guvern format dintr-un premier liberal cu ministerele-cheie conduse de cei din USRPLUS este o variantă optimă în acest moment. Politologul se teme, însă, că nici liberalii și nici cei din USRPLUS nu ”înțeleg problemele societății românești”.

„Nu cred că ar fi o incompatibilitate ca viitorul guvern să fie condus de un premier liberal cu ministerele cheie conduse de cei din USRPLUS. Drama este că din punct de vedere politico-economic, cele două partide, și aici mă refer la PNL-ul domnului Cîțu, adică la perspectiva ideologică a acestuia și a USRPLUS prin vocile sale cele mai înaintate, cele două partide sunt destul de asemănătoare: sunt pro privatizare, sunt pro piață mult mai liberă și o blocare completă a sistemului de asistență socială.

Motiv pentru care, din punctul meu de vedere, oricare ar fi soluțiile, ar fi o veste proastă. Elementele fundamentale ale societății sunt în mare măsură legate de aceste grupuri care reprezintă clasa de mijloc extrem de subțire în România și care nu înțeleg toate problemele societății românești. În societatea din mediul rural, la periferia orașelor, de exemplu, blochează în totalitate educația și felul în care poți pătrunde în anumite cercuri economice, mergând spre o așa zisă meritrocrație, care nici măcar nu se poate numi așa dacă ne uităm la ce ne spun părinții celor mai mulți dintre liderii USRPLUS. În condițiile astea, după cum spuneam, nu văd nicio veste bună”, spune Țăranu. 

Întrebat care ar fi cea mai optimă variantă de guvernare în acest moment pentru România, politologul este de părere că „pot veni și cei mai grozavi specialiști din Statele Unite, tot nu ar avea soluție având în vedere combinația asta de criză pandemică și economică”.

„Aceasta este cea mai optimă variantă. Oricum, cea mai optimă variantă ar fi să avem un guvern până la începutul anului care să facă un buget care să explice că totuși nu ne apropiem de un model de austeritate. Mie îmi este frică că de fapt vom avea o austeritate economică mascată sub diverse cuvinte frumoase în diverse spații.

Dacă bugetul respectiv nu va fi un buget de austeritate atunci orice ar veni în această perioadă nu ar fi una optimă. Pot veni și cei mai grozavi specialiști din Statele Unite, tot nu ar avea soluție având în vedere combinația asta de criză pandemică și economică”, a conchis Andrei Țăranu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *