Skip to content
Politică

Bugetul sectorului 5, căpușat cu peste 100 de milioane de euro de protejata lui Vanghelie

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Protejata fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a căpușat în ultimii doi ani bugetul sectorului 5 cu peste 100 de milioane de euro. Banii erau, printre altele, pentru termoizolarea blocurilor din zona Rahovei.

Apoi, protejata lui Vanghelie a lăsat mii de persoane cu ochii în soare în plină iarnă. Banii s-au risipit, iar oamenii din cel mai sărac sector al Capitalei scot mai mulți bani din buzunar pentru încălzirea locuințelor, notează jurnalistul Stelian Negrea pe discoverproject

" "
" "

La parterul unui bloc de pe Calea Rahovei, sectorul 5, administratorul așteaptă înfrigurat mașina de gunoi. Blocul lui e încă un șantier, deși termoizolarea clădirii trebuia să fie gata de aproape două luni. Între timp, a venit iarna, iar jumătate din bloc e înțesată schele abandonate pe care nu mai lucrează nimeni. Compania care câștigase contractul pentru reabilitare a intrat subit în insolvență, la doar trei ani de la înființare, deși a câștigase peste 100 de milioane de euro de la Primăria Sectorului 5, bani cu care se puteau construi patru spitale.

Situația blocului nu este singulară: alte clădiri intrate în reabilitare în vară pe Calea Rahovei sunt în aceeași situație: schele părăsite, fațade neterminate, altele neîncepute, termopanele neinstalate, iar polistirenul e încă alb la vedere.

„La doi pași mai încolo, pe bulevardul Mihail Sebastian trei-patru lucrători vietnamezi își schimbă gălăgioși cuvinte doar de ei înțelese pe schelele care înconjoară cel puțin patru blocuri.

Un panou anunță din scară în scară că Primăria Sectorului 5 finanțează integral reabilitarea blocurilor. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru termoizolare a fost depășit și aici cu jumătate de an.

Constructorul? Aceeași companie cu blocul neterminat din Calea Rahovei.

Tot în sectorul 5, Grădinița 35 e înconjurată din spatele unor porți de metal, înalte de aproape 3 metri, de blocuri de nefamiliști. Aceleiași firme i s-a încredințat un contract de câteva milioane de lei pentru reabilitarea grădiniței. La fel ca la blocuri, nu mai e nici un fel de activitate”, mai notează Stelian Negrea.

Aceeași situație și la Școala gimnazială Grigore Tocilescu, fosta Școala de Fete 39. Amplasată tot în sectorul 5, aceasta arată ca o clădire părăsită, deși oficial este în proces de reabilitare și modernizare. Câteva termopane sclipesc palid pe la geamuri, iar în spatele curții dealurile de moloz sunt martorii tăcuți ai modernizării.

În rest, școala gimnazială nu dă semne că s-ar redeschide în curând: ușile sunt ferecate, iar elevii și profesorii au fost mutați în altă locație. Treptele de la intrare sunt năpădite de mizerie , pahare de plastic folosite și ambalaje aruncate. Aceeași firmă trebuie să termine și aici lucrările. Se numește Star Pro Center INTL SRL.

„Protejata lui Vanghelie”

Firma este controlată de Nicoleta Diaconescu, 48 de ani, cu o ascensiune rapidă pe piața construcțiilor. Femeia a făcut primii pași în afaceri în urmă cu 15 ani în domeniul înfrumusețării: un cabinet de cosmetică la parterul unui bloc. A schimbat mai multe adrese din Capitală, iar acum are adresa oficială chiar în Calea Rahovei, într-un bloc aflat pe lista celor care urmează să fie reabilitate.

După înființare, Star Pro Center INTL SRL a devenit abonată la banii Primăriei. În ultimii doi ani a obținut lucrări publice de aproape 100 de milioane de euro, în special de la Primăria Sectorului 5, care administrează cele mai sărace zone din București.

Firma a intrat recent în insolvență la propria cerere lăsând neplățite firme subcontractoare pentru diferite lucrări executate. Administratorul unei astfel de firme, AF Consulting SRL, descrie pe larg într-un memoriu cum a fost păcălită de funcționarii Primăriei Sectorului 5.

Alte companii în care e implicată au primit contracte de milioane de euro din același buget public, iar funcționari nemulțumiți din Primărie susțin că proprietara companiei este protejata lui Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5.

Cu Daniel Marian Vanghelie nu am nicio relație”, susține Nicoleta Diaconescu pentru DiscoverProject.

Procurorii spun însă altceva.

Nicoleta Diaconescu este protejata lui Marian Daniel Vanghelie”. Constatarea apare negru pe alb, în 2017, într-un act oficial de acuzare al procurorilor anticorupție, care investigaseră o grupare ce frauda sistemul de public de sănătate. Atunci, DNA a destructurat un grup infracțional organizat ce păgubise bugetul public de sănătate prin înșelăciune, falsuri și mită.

Gruparea gestiona dosare medicale, aprobate fraudulos, întocmea raportări lunare false și mituia funcționari din instituțiile publice. Procurorii anticorupție susțin că grupul infracțional avea o ierarhie tip caracatiță cu mai multe tentacule și celule infracționale organizate. Una din aceste celule a fost reprezentantă de Unix Medical Expert SRL, o firmă care se ocupa de îngrijiri la domiciliu. În perioada menționată, unul dintre asociați, cu un pachet de acțiuni de 25-50%, era Filofteia Diaconescu, mama Nicoletei Diaconescu, cea care controlează și compania de construcții.

“Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu aflați în conivență infracțională cu funcționarii C.A.S.M.B. și C.N.A.S. au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă cu desconsiderarea totală a legii și a drepturilor pacienților, modalitatea de operare fiind următoarea: obținerea de C.N.P.-uri și de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de către persoane neîmputernicite, folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale, pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiții nelegale, transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (S.I.U.I.). Sumele de bani decontate nelegal de la C.A.S.M.B. au fost delapidate de administratorii furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite în interes personal și pentru plata membrilor grupului infracțional”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin această schemă Unix Medical Expert a decontat servicii fictive de 1 milion de lei, care au și fost plătite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceeași firmă raportase 2222 servicii medicale pe numele unor asistenți medicali diferiți, printre aceștia numărându-se și partenerii de afaceri ai Nicoletei Diaconescu.

Unul dintre cei acuzați a recunoscut faptele și menționat-o pe Nicoleta Diaconescu, în legătură cu asociații și administratorii Unix Medical Expert SRL, care i-ar fi dat unei persoane din schema infracțională, documentele mai multor asistenți medicali pe numele cărora au fost întocmite contracte de muncă și decontate servicii medicale. Martorii din dosar au mai menționat că au mai fost folosite și firmele Direct Team Service SRL și AM Tech Distribution, deținute de Nicoleta Diaconescu. Acestea angajau fictiv personal medical pe numele cărora se decontau tot fictiv servicii medicale.

În schemă a fost inclus și un alt nume: Cornel Buliga Neghiuc. Procurorii susțin că el figura ca angajat de compania medicală să presteze îngrijiri personale la domiciliu, dar Neghiuc le-a declarat contrariul. Le-a spus că nu știa cine sunt asociații Unix Medical Expert SRL, că nu a fost angajat al firmei și nu știa cum ajunsese semnătura lui pe ștatele de plată.

Cornel Buliga Neghiuc nu era doar un simplu angajat. Era chiar asociatul Nicoletei Diaconescu în alte afaceri care au căpușat bugetul sectorului 5. Mai mult, soția lui Ramona Gabriela Buliga Neghiuc a jucat un rol important într-o tranzacție care a implicat direct interesele financiare ale cuplului Vanghelie-Mizil, în dauna unei mari bănci locale.

Citiți AICI articolul complet

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *